Un nou parc în Bartolomeu – Avantgarden. Necesități și perspective

Parc_av

Ideea a pornit de la nevoia locatarilor din Avantgarden Bartolomeu de a avea un parc adevărat, de câteva hectare, dacă se poate situat între cartierul nou format din Avantgarden 1, 2 și 3 și cartierul vechi Bartolomeu. Și am găsit acest triunghi de mai jos.

85057882_492662161450043_5088735797000011776_o

În jur de 12 ha, bani sunt, exproprieri pot fi făcute ca la Cluj, vezi linkul.
În latura din stânga se dezvoltă Avantgarden 3 faza 4 acum – corespunzător străzii Lebedei, pe latura sudică Avantgarden2 – strada Graurului, latura dinspre Spicului se continuă cu malul Canalului Timiș, mult mai lat decât pe Castanilor unde Primăria vrea să reamenajeze zona descoperind canalul lat de 1m.

Situația din cartier: 40% din SUPRAFAȚA SPAȚIILOR VERZI din Bartolomeu Nord e reprezentată de Cimitirul Municipal

Din cele 66 de ha spațiu verde aferent Cartierului Bartolomeu Nord conform Serviciului Amenajare Zone de Agrement din cadrul Primăriei Brașov, 26 ha se află în Cimitirul Municipal.
Situația în Brașov stă cam așa: INS a făcut în 2014 o evaluare corectă a spațiilor verzi din interiorul cartierelor, cu accesibilitate și pentru categoriile sociale vulnerabile și la o distanță de până la 10 minute de mers pe jos din zona de reședință. A dat ceva dezastruos pentru Municipiul Brașov, 5mp de spațiu verde/cap de locuitor, motiv pentru care documentul a și fost retras de pe site-ul instituției intre timp. Și, să ținem cont că Parcul Tractorul nu fusese ciopârțit pentru a crea o nouă bandă de mers, Dealul Melcilor și Drumul Poienii nu erau distruse cu atâtea favele, zone întregi din Bartolomeu și Tractorul nou nu erau pline de betoane, zona Sitei-Dealul Morii nu era încă de-a dreptul sufocată de blocuri. Azi, în mod real stăm mult mai rău.
Apoi au venit cei de la Serviciul Amenajare Zone de Agrement din Primărie și au refăcut ei niște calcule, băgând în ecuație cimitirele, zonele de protecție de sub liniile de înaltă tensiune, Tâmpa, Dealul Honterus și zona verde până spre Postăvarul. Și asta fiindcă după aderarea la UE marile primării ale României s-au trezit cu o mare problemă pe cap: suprafața spațiilor verzi trebuia să crească la 20 mp/cap locuitor până în 2010 și la 26 mp/cap locuitor până în 2018. Organizația Mondială a Sănătății recomandă chiar 50 mp spațiu verde/cap locuitor. Nevoia primarilor din marile orașe și disperarea lor de a regla problema din pix a născut Legea 24/2007 care la Art. 3 permite ca spațiile verzi să se compună și din terenurile aferente dotărilor publice, printre care și cimitirele.
Sunt și cazuri fericite: Municipiul Oradea a depăşit încă din anul 2010 norma europeană de spaţiu verde/cap de locuitor de 26 de metri pătraţi, având 28 mp/locuitor.

Care sunt variantele posibile pentru ca terenul din Bartolomeu sa ajunga sa fie amenajat drept parc?

  1. Expropriere prin Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Am mai discutat noi de ea, inclusiv de varianta revizuită din 2018 care dă mai multe puteri administrațiilor locale la care voi reveni pe larg mai jos. Deci, cadru legislativ avem.
    Varianta aceasta ține de strict de voința politică, argumente in favoarea priectului: situatia actuala privind suprafața de spatiu verde pe cap de locuitor din municipiu, trebuie avut in vedere că in Brasov nu se respectă normele in vigoare(nationale si europene). Varianta cu exproprierea necesita un raport de specialitate la comisia de urbanism din cadrul Primăriei Brașov;
  2. Negociere directă cu proprietarii. Necesita HCL care aprobă demararea procesului de negociere.
    – o propunere de Hotarare de Consiliu Local(HCL) poate fi initiata chiar si de catre locuitorii municipiului, conform legii sunt necesare semnaturile a 5% din populatia cu drept de vot din municipiu pentru a introduce o HCL pe ordinea de zi a unei sedinte de CL. Pentru populatia cu drept de vot din Brasov asta inseamna 13-14 mii de semnaturi. Noi avem deja vreo 600 de semnături, e un început 🙂
  3. Investiție Privata prin care să se facă parc de agrement din bani privati, fara aportul autoritatilor locale (cel mai putin probabil scenariu, nu văd dezvoltatorii imobiliari din zonă sa bage minimum 3-4 milioane € în așa ceva. Ar fi frumos, dar nu!)

 

Exproprierea terenurilor pentru crearea unor parcuri în cartiere

Pentru cine nu știe, exproprierea nu este totuna cu naționalizarea comunistă din 1 Iunie 1948, nu alungă nimeni proprietarii de pe terenuri ca să-i arunce în Gulag sau să-i trimită în pustiul Bărăganului. Cadrul legal este Legea nr. 233/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, necesară unor obiective de interes național, regional sau local.
Termenul “local” este total străin unor factori de decizie actuali sau din trecut ai urbei noastre, dar asta-i altă discuție.

La pct. 2 avem lit. k) lucrări de interes public local de conservare a spațiilor verzi existente, definite conform prevederilor Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau de amenajare de noi spații verzi, în orașe și municipii;
Noi ne încadram la “și/sau amenajare de noi spații verzi, in orașe și municipii”.

Pe lângă asta, mai avem ceva care în mod normal ne ajută! La măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului asumate de Primăria Brașov avem măsura 5.4.1 “Creșterea suprafeței spațiilor verzi și gestiunea celor existente”
Dar, ce să vezi? Nu creăm parcuri în cartierele văduvite de spații verzi generoase, acolo unde este nevoie și suplimentăm din pix metrii pătrați de spațiu verde cu Cimitirul Municipal, ci le amenajăm în pădure, in cartierele mai norocoase, cu spații verzi mai bogate, gen zona “La Iepure”. Da, creăm spații verzi în păduri deja existente în loc să căutam locații în interiorul cartierelor pline de betoane unde încă se mai poate amenaja câte ceva.

 

Ce putem face noi, cetățenii?

Deocamdată am creat o petiție care poate fi semnată online aici: Până acum am trecut de borna de 1.000 de semnături, majoritatea covârșitoare fiind din cartierul Avantgarden. Mai avem și tabele pe print pe care culegem semnături door to door între vecini, după cum ne permite timpul. Se poate organiza și o dezbatere publică pe subiect unde trebuie invitate toate părțile implicate, locuitori din cartierul vechi Bartolomeu, din Avantgarden și reprezentanți de specialitate din Primărie, arhitecți independenți și oricine este interesat de subiectul parcului.

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.