Se joacă pe cartea suspendării?

Eu zic că DA! Astăzi, la Consiliul Național al PNL Președintele Iohannis a ieșit la luptă fățișă împotriva PSD, conștientizând că va urma o suspendare după prezența la acel eveniment și mesajele transmise acolo, mai ales dezvăluirile despre comportamentul comic al premierului Dăncilă.

Președintele avea nevoie de o strângere a rândurilor atât în partidul care l-a propulsat președinte, cât și alăturarea celorlalte forțe din Opoziție. Practic, opoziția la PSD va fi Iohannis plus o coaliție a Dreptei (PNL+USR+Cioloș). Se evită mișcarea din 2016 când forțele anti-PSD au avut vreo 5 candidați. Cei nemulțumiți de ezitările lui Klaus Iohannis oricum nu vor avea prea multe variante. Un Dan Barna pe care nu-l știu nici vecinii de pe palier și un Cioloș care nu știe ce vrea și nu trece de 10% nu sunt alternative viabile.

Prin schimbarea aceasta de paradigmă se trece în plan secund și campania #faraPenali care deși reușește să adune 500 mii de semnături, nu are niciun viitor concret de implementare fiindcă mai departe are nevoie de avizul CCR și votul a două treimi în fiecare Cameră a Parlamentului pentru o modificare a Constituției. Deci, șanse zero! În afară de un pic de imagine temporară în favoarea USR, pe termen lung nu are viabilitate.

În interiorul PSD asta se și aștepta: un motiv de suspendare! După revocarea Codruței Kovesi, Dragnea nu mai avea un dușman vizibil cu care să motiveze partidul să lupte. Tarcea și Lazăr sunt low profile, nimeni nu-i identifică a fi Statul Paralel. Iohannis e mult mai convenabil pentru mobilizarea partidului și prelungirea actualei conduceri de la Teleorman până la sfârșitul lui 2019, cel puțin.

Președintele a identificat PNL ca principalul vehicul care-i poate aduce victoria in 2019. Alt partid fără aleși locali până în ultimul cătun nu poate da președintele. Fie că place unora sau nu, acest partid este PNL. În PNL mesajul de mobilizare a fost unul de bun augur în general, dar sunt câțiva aleși care și-au băut cafeaua pe la DNA și au dat de câteva ori impresia că n-au chef să răstoarne PSD-ul tocmai acum. Pentru ei vorbea președintele când indemna la muncă și discuții cu oamenii în teritoriu. Au de ales să tragă la aceeași căruță cu cei care vor o Românie normală sau pot pleca. În rest, alte discuții secundare din partid se pot rezolva.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.