Mai contează Diaspora pentru România?

N-ai cum să nu-ți pui întrebarea asta când știi că Diaspora a făcut posibilă victoria lui Klaus Johannis în 2014 și astăzi nu avem PSD peste tot. Că doar instituția Președinției i-a mai rămas ca să aibă controlul total în Stat. Avem cel puțin 4 milioane de români în Diaspora, unele cifre dau chiar 5. Să spunem că sunt doar 4. Parlamentul este este organul reprezentativ suprem și unica autoritate legiuitoare a României. Adică și pentru acei români plecați la muncă și la studii. Diaspora are doar 6 reprezentanți în Parlament, dintr-un total de 465. Același număr de 6 ca-n 1992 când diaspora însemna pentru statul român de atunci niște sute de muncitori și ingineri petroliști detașați de la Rafinăria Vega din Ploiești prin deșertul Libiei, alți câțiva zeci ingineri de la Tractorul Brașov în Egipt și Iran, etc. Mulți, puțini? Unii spun că oricum avem un parlament supradimensionat, dar nu numărul total de parlamentari îl pun în discuție, ci procentul lor raportat la Diaspora.

Comparativ, Bucureștiul la 1,8 milioane de locuitori are 37 de parlamentari. Așadar, pentru Diaspora ar trebui să avem 80-82 de senatori și deputați. Ce ar însemna asta? Că PSD ar avea o mare problemă cu mandatele sale. Câte dintre acele 80-82 de mandate și-ar adjudeca? Se știe clar că românii plecați afară au o repulsie față de PSD. Probabil n-ar avea mai mult de 1-2 mandate. Cu 80 de mandate în minus, PSD ar fi Veșnicul Mare Partid de Opoziție, așa cum n-a mai câștigat prezidențialele din 1992, dacă excludem episodul Vadim 2000.

Concluzie: PSD nu a fost și nici nu va fi de acord niciodată cu suplimentarea numărului de parlamentari pentru Diaspora. Opoziția? ce face Opoziția? PNL trebuie să reia discuția foarte serios. Iar dacă PSD nu dorește ca Diaspora să mai aibă vreun drept electiv în țară, s-o pună de-un Referendum. Ar fi mai la obiect decât cel cu familia gay au ba. Să vedem dacă-și asumă riscul unei revolte populare.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.