Liber de cod roșu. Muncim doar în pauze

fivor

Ieri se anunța la București cod roșu de furtună. După orele 17:00 toate școlile au fost închise. S-a dovedit a fi doar o ploicică. Ploile rup mai mereu arbori în marile orașe care la rândul lor pică random pe mașini și trecători. Și asta din cauza faptului că mulți arbori bătrâni, perimați, afectați de dăunători, nu sunt tăiați la timp.

Astă-iarnă, când temperaturile au depășit -15 grade au fost din nou închise școlile. Se dă vina pe schimbările ciudate de climă din ultimul deceniu. Dar geruri mari au fost și înainte, cel puțin iernile erau mai geroase prin anii ’80-’90. Bunicul meu spune că ce știu eu nu se compară cu iernile din anii ’50-’60. În 1995 a fost o zăpadă cât gardul pe 5 noiembrie. Și totuși, nu s-au închis școlile atunci. Mi-amintesc că am mers în program normal. Vijelii, furtuni și inundații au fost și prin 1997. Nu s-a închis nicio școală.

Când e vreo caniculă serioasă se pune problema ca angajații să aibă libere. Noroc că elevii sunt în vacanța de vară când vine canicula, altfel ar fi stat acasă toată vara pe motiv de călduri mari. Dacă era doamna Firea baci peste toată România în locul lui Iliescu, Roman, Văcăroiu și alții pe vremea când eram elev în clasele primare, probabil că aș fi stat numai în libere și nu terminam nici astăzi clasa a VIII-a.

Ce face românul Gică când totuși este anunțat că vine crivățul cu troiene de zăpadă de 2 m?

Pleacă de la București la tăierea porcului la văru’ Săndel de la Galați, în ciuda avertizărilor de la radio/tv/internet că deplasările lungi trebuie limitate doar la cazuri urgente. Și Gică rămâne înzăpezit pe drumul înspre Galați alături de Ionică și Vasilică plecați după vin la soacră. Și toți trei plus alții 4.000 de inconștienți blochează drumul pentru utilajele de deszăpezire și echipajele de intervenții medicale. Totuși, lui Gică i se aduce o pătură, un ceai cald, este mângâiat pe creștet de televiziunile ahtiate după rating, văitat că iadul alb l-a lovit în câmp și trebuie să suporte blocat în mașină frigul năprasnic. Nimeni nu-l condamnă pe Gică pentru faptul că a plecat la drum durându-l la bască de avertizările meteo și că ar fi potrivit să suporte financiar intervenția SMURD-ului plus o amendă babană pentru blocarea drumului. ”IADUL ALB”, ”URGIE PESTE ROMÂNIA!” Doar asta contează! Plus o aplicație made by Sebi Ghiță&Co. pentru urgențe care va produce mai mult panică decât prevenție.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.