În 40 de ani condusul mașinilor va fi interzis

toyota-concept-i.pngȘtiți probabil că mașinile cu motoare clasice, pe combustibili fosili vor dispărea treptat de pe piață, orașe sau țări întregi vor să interzică mașinilor diesel accesul până în 2030 sau chiar a tuturor motoarelor clasice până în 2040. Mașinile electrice se vor înmulți în draci în următorii 10 ani.

Mașinile autonome devin realitate. Deja Google, Apple și alți mari giganți investesc bani în asta. Încet-încet se va renunța la condusul uman, individual. Mașinile deja au sonar care opresc la trecerile de pietoni în mod automat. Asta înseamnă că din mașină vor dispărea volanul, oglinzile retrovizoare, schimbătorul de viteză, bordul așa cum îl știm noi azi. Mașina electrică are un angrenaj motor-cutie cam cât un pepene. De aici putem concluziona că spațiul intern poate fi redesenat, inclusiv interiorul mașinii. Dacă tot ai spațiu în față și nu mai trebuie respectată poziția de condus, se poate transforma scaunul șoferului de azi într-un fotoliu confortabil, cu spațiu generos în față unde să-ți întinzi picioarele și chiar să tragi un pui de somn până la destinație? Foarte posibil. Cam ceea ce ai de făcut când te urci în mașină este să setezi destinația, poziția scaunelor și temperatura ambiantă. După care te uiți la filme sau asculți radio, citești o carte.

Carburanții fosili și rafinăriile imense vor fi înlocuite în piață de companiile mari care dezvoltă tehnologia acumulatorilor. Americanii, chinezii și japonezii nu stau degeaba.

Dacă vrem ca Brașovul să fie un hub al industriei viitorului, trebuie să atragem companii care dezvoltă tehnologia bateriilor și self-driving software.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.