Emanciparea României cu forța

boieri2

De aproape 200 de ani noi suntem modernizați mai mult forțat, în ciuda tendinței conservatoare din interior. Modernizarea atrage după sine instituții incluzive, distrugere creatoare care se traduce prin spargerea privilegiilor castelor existente.

Mai întâi au fost fanarioții care străini de neam fiind, au rămas cu un renume prost. Dar se trece prea ușor peste Constantin Mavrocordat, un nene care a domnit atât peste Moldova cât și peste Valahia cu vreo sută de ani înaintea lui Cuza. Bine, pe rând, nu avea rost ca turcii să unească provinciile când puteau avea doi sinecuriști simultan trimiși la Gurile Dunării. Mavrocordat îi eliberează pe țărani dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, răscumpărându-și libertatea cu 10 bani, plătiți boierului respectiv. Pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova. Tot el a zis gata cu iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească în 1746, apoi vecinia în Moldova vreo 3 ani mai târziu. Lui i se datorează și realipirea la Valahia a Olteniei de care se cam săturaseră și austriecii, ca UE de Dragnea.

Boierii se grecizaseră și purtau straie ca cei din figura de mai sus, care arătau mai mult a paștuni din Afghanistan decât a elite occidentale. Vin rușii pe la noi, poate pentru ultima oară când ne aduc ceva bun, în afară de război cu turcii. Rușii erau puternic influențați de cultura franceză și ordinea militară prusacă, adoptaseră hainele occidentale și pasul cadențat nemțesc. Boieroaicele noastre-i consideră mai sexy pe rușii în tunică decât pe bărbații lor în șalvari, care nici nu știau să danseze menuet. De silă, de milă, boierii noștri abandonează straiul de factură greco-turcă și se îmbracă și ei în rând cu muscalii și franțuzii. Kiseleff ne lasă moștenire și o proto-Constituție sub forma Regulamentelor Organice. Tot în vremea aia, pe la 1855 mai exact, țiganii sunt dezrobiți în Valahia și Moldova. Aveau un statut similar cu al negrilor din Sudul SUA, erau puși la treabă fără vreo plată și vânduți de la boier la boier ca vitele. Să subliniem că și mănăstirile avea țiganii lor în robie. Se întâmpla cu 7 ani mai devreme decât în America, dar tot sub influența Occidentului unde s-au molipsit pașoptiștii.

Dar mai era mult până departe. În Țările Române sau Principatele Dunărene cum erau ele numite atunci, doar creștinii aveau drept de cetățenie și proprietate. Conform Constituției din 1866, in art. 7 stipula că „din randul străinilor numai creștinii pot dobândi cetățenia română”. Occidentul condiționează recunoașterea independenței României de modificarea articolului 7, cerându-se în mod expres de către Marile Puteri ca obținerea cetățeniei să nu mai fie dependentă de religia creștină. Erau în joc musulmanii din Dobrogea și evreii din Muntenia și Moldova.

Și acum, tot la Ambasadele Occidentale și la Departamentul de Stat ne e nădejdea. Altfel, băltim în balcanismele lui Dragnea încă 100 de ani.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.