Victoria lui Erdogan si viitorul Orientului Mijlociu

Erdogan va avea puteri sporite in Turcia, dar asta poate zgudui destul de serios si situatia destul de incordata din Orientul Apropiat. Turcia devine o putere autocrata comparabila cu cea a Iranului in regiune. De fapt, s-ar putea ca nu Arabia Saudita, ci mai degraba Turcia sa devina puterea regionala care va provoca Iranul in viitorul apropiat.
Situatia politica din Turcia nu poate decat sa complice si mai mult statutul kurzilor din aceasta tara, care vor continua sa se radicalizeze. Kurzii sunt un popor de vreo 30 de milioane raspanditi in estul Turciei, nordul Siriei, nord-vestul Irakului si estul Iranului. Cei mai multi se afla in Turcia si Irak. In Turcia activismul PKK este binecunoscut, fiind sustinut in vremea Razboiului Rece de URSS. S-a caracterizat prin actiuni de terorism la adresa statului turc. Turcia nici macar nu recunoaste kurzii ca minoritate, iar despre o anume autonomie a celor doua regiuni din Kurdistanul turcesc nici nu poate fi vorba. Kurdistanul irakian in schimb, este o regiune autonoma a Irakului, cu 6 milioane de kurzi, care a devenit in ultimii ani bucata de pamant irakian cea mai stabila. Pe vremea lui Saddam kurzii au fost asupriti, gazarea orasului Halabja cu gaz de mustar in 1988 fiind cea mai cunoscuta actiune genocidara. Are capitala la Hawler (Arbil) ce cunoaste o puternica dezvoltare economica, fiind ferita de atentatele atat de comune Irakului. Kurdistanul sirian (Rojava) are cam 4 milioane de kurzi. Kurzii au luptat atat cu jihadistii ISIS, cat si cu guvernul sirian. Turcia i-a bombardat mai degraba pe militantii kurzi din Siria decat pe cei ISIS, asa cum declara oficial. Initial, kurzii sirieni au primit ajutor de la fortele rusesti cantonate in zona, dar se pare ca apropierea ruso-turca de anul trecut a facut ca pe campul de lupta taberele sa se schimbe destul de des. E clar ca regiuni kurde stabile in Siria si Irak sunt un cosmar pentru regimul de la Ankara. Trebuie adaugat ca in jur de 6-7 milioane de kurzi traiesc si in estul Iranului. Si in Iran kurzii au fost discriminati inca din cele mai vechi timpuri, dar se pare ca atat in Siria, cat si in Irak iranienii au sprijinit factiunile kurde.
Turcia se autoproclama de mai multi ani protectorul tuturor popoarelor vorbitoare de limba turcica, de la azeri, pana la uigurii din vestul Chinei. Erdogan, noul sultan al pan-turcismului ar putea trece la fapte in conflictul care se dezgheata rapid din Nagorno-Karabah. Turcia a fost aliatul loial al Azerbaidjanului, o tara bogata in hidrocarburi, azera fiind o limba aproape identica cu cea turca. Armenia a fost sprijinita mereu de Rusia, invocand dreptul istoric al armenilor in acea zona si solidaritatea crestina. Azerbaijdanul are o populatie de 9 milioane de locuitori, dar Iranul are o populatie azera dubla, de peste 16 milioane cu capitala la Tabriz, un oras foarte industrializat din nord-vestul tarii. O Turcie care sa infierbante nationalismul pan-azer ar aduce la coliziune directa cu Iranul. Daca mai adaugam si elementul religios (turcii sunt sunni, iranienii shia), un conflict intre cele doua tari cu o populatie aproape egala – fiecare are aproape 80 de milioane de locuitori, cu capacitati militare insemnate, ar fi un cosmar pe care nu l-ar dori nimeni implinit.
E de urmarit si cat va mai ramane Turcia in NATO…
Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.