Unde se oprește libertatea de opinie în România? Probabil la Avram Iancu

De câteva zile mediul online românesc s-a isterizat ca urmare a unei postări de-a mea făcută în nume propriu (de la sine înțeles) pe pagina de Facebook. Eram iritat de faptul că mulți naționaliști români i-au sărit în apărarea lui Avram Iancu, deși personajul nu e tocmai ușă de biserică. Probabil păcatul meu e că am atins coarda sensibilă a unei istorii oficiale, așa cum multă cerneală a curs pe tema pogromului din Basarabia.
Cine cunoaște un pic de istorie, poate să înțeleagă faptul că Avram Iancu a inițiat o contrarevoluție, o ripostă a revoluției maghiare de la 1848. A fost o baie de sânge cu crime oribile de ambele părți, nici moții lui Avram Iancu, nici maghiarii generalului Bem n-au plantat flori în acele vremuri. E adevărat că mulți țărani români și preoți au fost omorâți cu bestialitate, la fel cum au făcut-o și ai noștri. Oficialitățile imperiale habsburgice i-au folosit pe români pentru a-și restabili autoritatea în Transilvania și a lupta împotriva revoluționarilor maghiari.
Atunci au avut loc masacrul de la Zlatna, crimele de la Abrud, Vințu de sus si Baia de Criș. Enciclopedia României și revista Historia au relatat în detaliu cele întâmplate. Să citez Historia: ,,În Zlatna a fost prăpăd. Românii au ars casa parohială şi gimnaziul, au ucis mulţi unguri, pe alţii i-au jefuit. Din 1.170 de unguri au mai rămas doar 500! În Abrud românii au devastat casa parohială şi şcoala, iar pe preot l-au ucis. În Vinţu de Sus nu a rămas piatră pe piatră, chiar şi pomii fructiferi din grădina parohială au fost tăiaţi şi arşi. În Aiud românii au incendiat biserica şi mănăstirea franciscană, au profanat altarul şi l-au rănit grav pe abate. În Baia de Criş a fost distrusă mănăstirea franciscană, în Glodeni şi Apalina preoţii unguri au fost ucişi.”

Fundamentaliștii naționaliști oricum vor pune la zid indiferent ce scrii dacă nu idolatrizezi în totalitate istoria glorioasă a României, așa cum ne-a fost ea prezentată timp de decenii pe băncile școlii. Poți aduce tone de cărți, sunt scrise de autori vânduți Budapestei, indiferent ce e pe internet – e scris de rău-voitori, eu sunt la fel vândut ungurilor, deși n-am cunoscut niciodată vreun maghiar din Ungaria, am doar câțiva prieteni secui. Oameni pe care-i respect la fel de mult ca pe sași, evrei, armeni, moldoveni, etc. Și nici n-am luat vreun ban de la Soros, culmea! Nici n-am rădăcini maghiare, dar asta nu mă împiedică să văd lucrurile dincolo de istoria oficială părtinitoare românească.

Nu pot să uit ce a pățit istoricul Lucian Boia după ce a scris că Transilvania nu a aparținut niciodată de România, deși România era stat independent abia de la 1877, iar teritoriile românești fuseseră vremelnic unite de Mihai Viteazu pe la 1600. N-am înțeles atunci furia abătută asupra profesorului, dar am simțit pe pielea mea mânia zecilor de naționaliști care ronțăie semințe cu ochii la articole gen ,,Adevărul despre daci”. N-au fost în stare decât să mă inunde cu înjurături și amenințări cu moartea, iar eu am fost nevoit să-mi închid contul. Dacă eram stat islamic, probabil îmi dedica imamul un fathua și a doua zi eram căutat de teroriști.

Probabil că marea mea vină este apartenența la  PNL și asta mă împiedică să am o părere, care n-are nicio legătură cu mediul politic. Se pare că delictul de opinie încă mai există în România anului 2015, deși avem pretenția că suntem europeni.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.