Unșpe Septembrie Azi

Ieri a fost 11 septembrie. Imi amintesc de ACEL 11 septembrie de parcă ar fi fost ieri. Eram pe la mine pe la țară și unchiul meu îmi zicea că vom intra într-un război. N-a fost să fie, pentru că eu oricum scăpasem de armata între timp, iar la război au mers alții. Turnurile gemene îmi pareau niste mușuroaie pline de fum, niște chestii mult prea îndepărtate pentru un adolescent ca mine, cum înca mai eram. Pe mine mă rodea mai tare sa ascult un CD cu Ronan Keating decat teoriile ălor de la tv. Și dacă ar fi fost ultimele… Si acum subiectul asta ridica atatea controverse, ca și Titanicul ce se pare că s-a lovit de o nava extraterestră. Lumea occidentală nu vrea sa înțeleaga că am ajuns la conflictul dintre civilizații, iar dupa 9 ani nu reusim inca sa facem nimic constructiv. Și l-au făcut celebru pe un inept ca Michael Moore, cu teoriile lui idioate. După 2 razboaie și niște valuri de atentate,  Lumea Musulmană e mult mai unită, nu pentru a se recladi, nici macar impotriva Israelului, ci pentru a mușca! Moderații nu mai au căutare la ei, iar acum se vorbește din ce în ce mai apăsat despre un nou conflict, între Israel și Iran. Pe vremea aia nu înțelegeam eu care-i treaba cu anorexicul de Bin Laden, un țârcovnic cu barbă ce ieșea din cate-o înregistrare video din munți.

Lumea arabă exporta atat ură, cât și imigranți. Așa se face că de teama lor Franța sau Germania nu au trimis trupe în Irak. Iar SUA s-a dus să caute liniștea de acasă cu explozii in deșert.

La World Trade Center au murit aproape 3 mii de oameni. Lumea era paralizată. Între timp, în razboaiele din Afganistan și Irak au murit in total peste 6000 de militari americani, plus alte câteva sute ale contingentelor străine, vreo 25 românești, după ultima socoteală; să mă corecteze cineva dacă am gresit!

A urmat o mare criză mondială, iar în locul lui Saddam și a talibanilor au aparut mujahedini și tot talibani și mai înrăiți, și mai mulți. Mulți invocă o cauză ascunsă a războiului, motive economice legate de petrol. Cam repezit calculul ăsta! Pentru că, dacă așa o fi fost, el a fost foarte prost gestionat. De bine, de rău, pe vremea lui Saddam, Irakul furniza și Americii, și Lumii Occidentale petrol foarte ieftin, în cadrul programului Petrol Contra Hrană. Acum, în 9, respectiv 7 ani de război,  SUA a cheltuit mai mult de 1 miliard $ pe lună numai cu armata staționata acolo. Iar atacurile către conductele de petrol sunt frecvente.

America avea atunci un președinte republican tâmp și cu idei puține, dar fixe. Cu multe Bush-isme, dar ales a II-a oară tocmai pentru că a dat mai multă siguranță poporului acasă. Și hulit într-atât de mult după ultimul mandat încât America a ales un prețedinte nu numai negru, ci și democrat și populist. Un Obama ce vrea să pună în locul WTC o moscheie pentru musulmani, drept rasplată pentru ce li s-a întâmplat atunci. Și care se numește Hussein, dar care se vrea și creștin, și musulman, și evreu. Tot el spune că la o populație de peste 300 milioane de oameni, SUA,  prin cele 7 milioane de musulmani, e una din marile țări cu adepți ai lui Allah. Noi, cu vreo 50 mii de musulmani la vreo 16 milioane de persoane existente in țară (nu expați) ar trebui să ne declarăm la fel? Eventual să îi facem și lui Baiazid o statuie la Rovine.

Nici americanii nu au prea mulți neuroni, și vor să ardă Coranul in piețe. De parcă nu-s destui mujahedini care ard steagul american peste tot în lume! Musulmanii duc un razboi invizibil în Europa, de impunere a regulilor proprii, în Rusia Caucaziană se manifestă prin atentate, in Africa neagră e un Jihad atât cu arma in mană, cât și economic. În Israel e razboi continuu, creștinii din Liban sunt amenințați cu dispariția, India e amenințată de Pakistanul cel musulman, în Indonezia e tot mai mare vacarmul, iar Filipinele au o mare problemă de securitate în provinciile sudice, musulmane.

Noi romanii am beneficiat cum am putut și noi de pe urma evenimentului catastrofal din 9/11 și am reusit sa ne integram în NATO și apoi UE. Daca nu prin muncă și performanțe, măcar prin conjuncturi nefericite și cu prețul sângelui câtorva ostași, ulterior.

Da, ăsta e adevărul, dragilor, puținele realizări ale noastre de astăzi, bravi membrii ai organizațiilor mai sus menționate se datorează lui unșpe septembrie.

Romania a avut o șansă pe nefericirea unora. Dacă am profitat sau nu de ea, rămane să judecăm la rece: militar, deși suntem în NATO, nu am reușit să ne modernizăm armata, nici măcar avioane nu avem. Băse a vrut F16 vechi. Pirahna și Humvee am cumparat la preț de noi.

Economic, deși e în UE,  România nu e decat o piață de desfacere, iar procentul fondurilor europene absorbite nu atinge cifra 10. Și intrăm în criză și mai adancă. Între timp, ne depășesc țări ce nu-s nici în UE, nici măcar în Europa, iar istoric aparțin lumii a III-a. Au trecut 9 ani și nu am construit nimic, iar jertfe umane am avut peste tot!

Clipul lui Sting dedicat evenimentelor de atunci:

Facebook Comments Box

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.