Ultima fărâmă comunistoidă de pe Republicii

Deşi a trecut mult timp de când marile noastre bulevarde nu se mai numesc Karl Marx, Lenin, şi nici oraşul nostru drag, Stalin, chiar în buricul târgului, pe strada emblematică a oraşului (Republicii), îţi atrage atenţia o locaţie ce pare venită din ultimii ani ai comunismului cronic, sau primii ani post-revoluţionari.

E vorba despre o cofetărie, flancată de un Exchange capitalist şi un magazin de haine. La intrare are şi un magazin tip tarabă, dar cu preţuri din cele mai piperate, unde cumperi o cola la preţ de capitală vest-europeană. Nu mică mi-a fost mirarea să aflu că nu e vreo unitate de stat, scăpată ca prin minune de malaxorul privatizării, ci un SRL fondat prin ’91.

Odată intrat înăuntru, deşi incinta e curată şi totul ordonat, îţi dai seama că nu s-a efectuat nicio schimbare de la deschidere. De îndată ce am efectuat primii paşi în cofetărie, mi-am amintit de copilăria mea preşcolară, când mă ducea mama să mâncăm prăjituri şi scăpam frişca pe pantaloni. O sală cu oglinzi pe pereţi şi pe tavan, o sobă încastrată în perete, împreună cu mesele de faianţă, dau senzaţia de spaţiu larg, iar pe scaunele joase pot lua loc comod atât părinţii cât şi copiii.

Decor la interior.

Vesela e şi ea în ton cu vremurile demult apuse (în genul celei de la ARO PALACE), iar costumaţia personalului aşişderea. Despre specialităţile dulci pot spune că am avut o surpriză la fel de mare: bune, şi la preţuri derizorii. Eu unul am mâncat o amandină şi am savurat un suc la un preţ mult sub 10 lei. La o inspecţie mai amănunţită am aflat că e cam singurul loc unde mai găseşti îngheţată CASATA făcută de cofetarii proprii, nu de fabricile de îngheţată cu te miri ce E-uri. Un prieten mi-a confirmat că e tare bună, îl cred pe cuvânt…

Aşadar, cine vrea să rememoreze vremurile copilăriei sau să arate celor mai tineri cam cum era atmosfera acum 20 ani şi mai bine, acesta este un loc ideal, plus preţurile imbatabile. Ştiu, o să mi se spună că nu e tocmai locul potrivit să îţi duci iubita în oraş, dar pentru asta poţi alege alte destinaţii.

În timp ce noul trend în materie de cofetărie e din ce în ce mai sofisticat, fie cu un interior modern, fie de tip Buy&Go, cea vizitată de mine rezistă în continuare, celelalte apărând şi dispărând ca Drosophila! Probabil că tocmai unicitatea o ţine în viaţă…

P. S. – Ieri am observat că a ars Vatra Ardealului (după cum scrie şi presa). Eu sper să se renoveze cât mai repede, să aibă de unde alege papilele noastre gustative avide de ceva dulce!

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.