Tragedia poloneză – o pomană ratată la români

Zilele astea asistăm la funerariile șefului de stat polonez și ceilalți oficiali, practic o mare parte din intelighenția Poloniei. Jale mare în toată lumea, la ei doliu național în toată săptămâna. Se simte asta ca un blestem. Pentru o țară care a apărut și a dispărut de pe harta Europei de vreo 16 ori. Dar ei sunt demni de destinul lor, nu se umflă în orgoliul național neîntemeiat ca românii. Și ei au fost la confluența imperiilor, au fost sub ocupație, dar nu au schimbat tabăra după cum se prefigurau câștigătorii. Și ei sunt cam la fel de slavi și cumani la sânge ca și românii, dar nu se feresc de adevăr. La noi cand moș Neagu Djuvara a îndrăznit să spună răspicat adevărul, a fost pus la zid.

Polonia a fost împânzită de lagăre de concentrare naziste. Românii au omorât ,,jidani” pe vremea lui Antonescu, dar nu ne asumăm Holocaustul împreună cu nemții și ungurii. Noi suntem imaculați. Polonezii au avut curajul să se ridice apoi împotriva comunismului când în România Armata Roșie găsise mai multe cozi de topoare decât oriunde în interiorul Cortinei de Fier. Ei au avut curajul să se revolte și odată cu Revoluția Maghiară, și cu Solidaritatea, și odată cu căderea Zidului Berlinului. Noi am mutat robinetul de petrol din curtea Germaniei în URSS și singura dizidență a noastră a fost la invadarea Cehoslovaciei. De comuniști am scăpat cu ajutorul altora. Și o mare parte din România mai crede că a fost chiar Revoluție. Probabil ar trebui să vină alții să ne spună ce a fost. Să ne spună că a fost o înscenare și au tras unii într-alții.

Și la ei există lupte politice, unele poate mai feroce decât la noi. Dar la ei toată lumea plânge sincer după președinte. La noi toată lumea din jurul meu se întreba de ce nu au fost in locul lui Kaczynski Băsescu cu Boc. Probabil că jumate din țară era în sărbătoare. Pentru că suntem mai rău decât poate defini termenul de ,, Balcanic”. Și Președintele nostru, și Guvernul, și tot establishmentul românesc și mai rău. De aia la noi era veselie, ca într-o înmormântare din filmele lui Kusturica.

Facebook Comments Box

9 comments

  1. Din pacate doar niste oameni bolnavi mintal ar fi putut sa se bucure daca se intampla o tragedie de acest gen in Romania.
    Indiferent cat de bun sau rau este Traian Basescu, el este presedintele Romaniei ales de o majoritate de romani din tara si strainatate.
    Va doresc multa sanatate tuturor si mult noroc in viata.

    1. Eu ma inscriu pe lista oamenilor bolnavi mintal in conditiile astea. Sau poate eu nu inteleg nimic din ce zice andrei.

  2. In primul rand politica din Romania este politica pe care o stim cu totii si punct!!! asta nu inseamna ca trebuie sa ne dorim sa moara X si Y de la guvernare si de la conducere. Pana la urma suntem toti oameni… pana la urma nu dorim moarte unui om politic doar pentru ca face politica sau nu. Asa ar trebui sa murim si noi (PNL-ul) din perspectiva altora… deaia nu merge nimic in tara asta… Nu numai din cauza conducerii ci si din vina noastra…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.