Străzile Brașovului comunist

Comunismul și-a pus apăsat amprenta pe Brașov, cozile de topor locale transformând orașul nostru într-o gubernie proletară. Imediat după naționalizarea din 1948 încep să redenumească străzi, cartiere, și… în apogeul stalinizării, chiar orașul a preluat numele Tătucului de la Răsărit în 1950. Peste zece ani s-a produs destalinizarea și orașul a redevenit Brașov, cum îl cunoaștem și astăzi.

Brasov_Comunism_1

Piața 23 August este actuala Piața Sfatului. În perioada austro-ungară se numea Marketplatz și după unirea cu România a purtat numele Piața Libertății (în 1922).

Strada Republicii dăinuie și azi. Este vechea Stradă a Porții care în perioada interbelică s-a numit și Strada Carol al II-lea.

Strada 7 Noiembrie a fost actuala Mureșenilor. Nu am înțeles ce legătură avea Brașovul ardelean cu ziua în care a biruit revoluția bolșevică în Petrograd, dar mă rog….

Bulevardul Karl Marx era Iuliu Maniu de azi. Ideologul comunismului a fost înlocuit cu marele om politic ardelean care a înființat Partidul Național Român din Transilvania și PNȚ-ul.

Bulevardul Lenin era 15 Noiembrie-le actual. Revoluționarul comunist a lăsat loc datei unei revolte anticomuniste.

Strada Nicolae Bălcescu există și astăzi, denumire dată vechii Regina Maria care inițial fusese strada Neagră. Nu este o denumire neapărat comunistă, dar în istoria fabricată atunci se punea mare accent pe revoluții, revolte sociale, persecutarea clasei muncitoare în vechea orânduire burghezo-moșierească.

Strada Pavlov este actuala stradă Castelului și vechea Fânarilor.

Strada Maiakovski era actuala Stradă Sfântul Ion. Pe vremea imperiului se numea tot Sf. Ion (Johannesgasse, Szent Janos utca), după biserica din capăt.

Strada Armata Roșie a devenit după destalinizare Armata Română, iar după 1990 a redevenit Michael Weiss.

Alexandru Moghioroș a avut și el stradă în Brașov, actuala Lucian Blaga.

Bulevardul Gheorghe Gheorghiu Dej este actuala Eroilor.

Strada 13 Decembrie există încă. Înainte de 1948 era Șoseaua Sânpetrului. Această dată cinstește memoria manifestanților socialiști din tipografiile din București în 1918. Propaganda comunistă a dat 102 morți în acele confruntări, e posibil ca cifrele să fie mult mai mici. Nu știu dacă am avut și vreo stradă Vasile Roaită. Poate mă ajută dl. arhitect Hilohi…

Strada Octombrie Roșu era Emil Racoviță.

Strada Dobrogeanu Gherea există și astăzi în memoria marelui socialist antebelic.

Strada Sportul Popular e acum Strada Stadionului.

Ecaterina Varga a primit și ea o stradă ca drept recompensă pentru activitatea ei de sprijinire a iobagilor români împotriva stăpânirii austriece. Strada încă mai există tot cu denumirea aceasta.

Brasov_Comunism_2

Nici noile cartiere muncitorești n-au scăpat de botezul comunist. Vechiul cartier Regele Carol al II-lea s-a numit IAR în 1940 și a devenit SovromTractor în 1949 (după ce pe locul fostei uzine de avioane s-a trecut la producția de tractoare), însă după desființarea sovromurilor s-a numit Tractorul. Aici, strada Dr. Petru Groza o cunoaștem astăzi sub denumirea de Octavian Goga.

Cartierul Steagu Roșu este Cartierul Astra. Bulevardul Steagu Roșu a fost înlocuit cu Bulevardul Ștefan cel Mare, denumire ce amintește foștilor muncitori ai uzinei de originile lor 😀

În cartierele noi de blocuri au apărut nume de străzi cu conotații proletare, multe dintre ele având și astăzi aceeași denumire: Ciocanului, Metalurgiştilor, Laminoarelor, Mecanicilor, Constructorilor, Aluminiului, Fontei, Strungului, Tablei, Forjei, Victoriei (Socialismului), Proletarilor, Progresului.

Au mai existat și străzi pe care nu le regăsesc azi I.C. Frimu, Str. Ana Pauker și Eroii Muncii (probabil actualul Bulevardul Muncii?)

Foto:

http://brasovean2008.blogspot.ro/2009/03/brasovul-in-fototeca-comunismului.html

http://sanuuitam.blogspot.ro/2014_07_04_archive.html

Surse:

http://brasovean2008.blogspot.ro/2009/03/brasovul-in-fototeca-comunismului.html

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=Viata%20cetatii&s_id=38326

Schimbarea numelor de străzi: necesitate sau lipsă de ocupaţie?

Facebook Comments Box

3 comments

 1. -daca imi amintesc bine str.Armatei Rosii a existat sub acest nume pana in Dec 1989; numele ‘Armata Romana’ i-a fost dat atunci pentru scurta vreme,ulterior devenind actuala Michael Weiss
  -Str Constantin Lacea a fost in anii interbelici str.Ciocrac / Csocrak Ut.
  -Aleea Tiberiu Brediceanu (sub Tampa) a fost denumita Filimon Sarbu in comunism
  -Str. Prundului era denumita de bolsevicomunisti Str. 30 Decembrie
  -Str Lunga a fost numita pana la destalinizare Str.Maresal Suvorov
  -str Bisericii Romane s-a numit in comunism str.Operetei
  -Str Hirsher nu s-a numit asa in comunism (desi toti brasovenii continuau sa o numeasca asa),nu-mi amintesc exact numele
  -str.Johann Gott a purtat in comunism stupidul nume de str.Cooperatiei
  -str Dr.Baiulescu a fost in comunism str.Bicazului
  -Str.Memorandului s-a dorit a fi str.Memorandumului dar cum lingailor comunisti analfabeti li se incurca limba in gura pe tablitele stradale a aparut ‘Memorandului’ si asa au ramas pana azi 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.