România securiștilor de ocazie

SRI

De la o vreme în România sunt arestați tot felul de indivizi presupuși teroriști. Cel cu petardele de la Târgu Secuiesc și oltenașul fedain sunt mai degrabă cazuri clinice, care n-ar fi trebuit expuși public. Dar nu știm cum se face că toate dezvăluirile aceste acțiuni ale serviciilor de salvare a nației vin exact în momentul când băieții cu ochi albaștri așteaptă un buget mai consistent.

Pentru cine nu știe, România are mai mulți angajați la SRI (și SRI-ul este doar unul dintre multele servicii secrete) decât Turcia și Germania la un loc. Care însumat au vreo 160 de milioane de locuitori, iar noi n-ajungem la 20 nici cu cei din Diaspora. Așadar, România are peste 12.000 de agenți, Germania 2.641, Turcia 8.000. România are 600 de agenți SRI la milionul de locuitori, iar FBI-ul în SUA vreo 113. Dar România nu este nici SUA, nici Germania, nici Turcia când vorbim de economie, infrastructură, sănătate.

România este pe primul loc în UE la numărul de agenți ai securității statului, dar pe penultimul loc la numărul de medici. La nivelul salariilor medicilor, România este pe ultimul loc în UE. Nici nu-i de mirare, pentru că SRI a avut în 2014 un buget cu 150 milioane de lei mai mult decât Ministerul Sănătății. În învățământ, nivelul salariilor profesorilor români este penultimul din UE. La nivelul infrastructurii suntem pe penultimul loc în Europa la numărul de km de autostradă. Penultimul loc în Europa îl ocupă România în ceea ce priveşte valoarea PIB-ului per capita. Dar nouă ne place să ne mângâiem orgoliul că statul ne apără de unguri, de jihadiști și alte pericole mai mult sau mai puțin imaginare…

În schimb, propaganda rusă își face de cap nestingherită la adăpostul internetului și nu e săltat niciun băiețaș pus sub solda lui Putin.

 

Caricatura e de aici

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.