REVIEW: Navigație Android pentru mașina mea

De trei luni aveam în plan să-mi schimb vechiul radio CD-Mp3 cu o navigație Android. Avantajul Androidului este că te poți bucura de marketul Google Play și toate aplicațiile de acolo, nu ca în anticul Windows CE existent pe celelalte navigații mai mult sau mai puțin dedicate. Am căutat ceva pentru dimensiunile mașinii mele și am găsit chestia de mai sus pe Aliexpress. Este produs sub mai multe mărci, deși indicativul RK-7721A vă dă același tip de aparat cu aceleași caracteristici. Se poate numi Konnvei, Cimiva, Dpower, HOCO, LESHP, CATUO. Aparatul dispune de un procesor RK3188,  quad-core tactat la 1.6GHz, 1GB de RAM (poate părea insuficient, dar pentru cele 8-9 aplicații pe care le folosești în mod curent e ultra-suficient), 16GB memorie internă, Android 5.1, două sloturi micro-SD, o iesire USB în față și alte două în spate, intrare AUX, microfon și Bluetooth pentru apeluri, preia și agenda telefonică pe Android și iOS. Se poate face și screen-mirroring pe iOS și Android. Radio cu bandă AM-FM cu posibilitatea de a înregistra 18 posturi pe fiecare bandă. Are RDS cu toate funcțiile. Merită menționat că trebuie cumpărat un amplificator de semnal separat, nu are preinstalat. Când ieși din oraș pierzi și semnalul pe Europa FM fără amplificator. Pentru radio, am instalat inițial aplicația TuneIn cu care poți asculta Radio Brașov și la Timișoara, pe net. Conexiunea internet am făcut-o prin Wi-Fi, fac un telefon hotspot de câte ori am nevoie.

Pentru GPS am folosit în țară Waze-ul. O aplicație tare utilă, care te ocolește de trafic intens și-ți mai arată și prezența radarelor și a poliției pe străzi. În afara țării am folosit iGO-ul preinstalat în care am pus ultimele hărți de la HERE. Mai am instalat și Google Maps, dar nu l-am folosit până acum. Navigația întrerupe radioul sau media playerul pentru a indica următoarea comandă. Opțiunea asta poate fi și scoasă din setări.

Am instalat și Youtube, care nu vine în pachetul Google ca pe telefoane. Cu o conexiune bună, rulează perfect. Filmele de pe stick mi le-a rulat perfect și la 1080p. Ecranul este foarte lizibil chiar și atunci când bate soarele în el, având o rezoluție de 1024*600 pixeli. Nu e vreun iPad sau Note8, dar pentru o navigație de mașină e suficient. Calitatea sunetului este bună.

Am instalat un launcher foarte util la bord, interfața se vede în fotografia de mai sus, care costă vreo 4,5 lei. Se poate atașa o cameră pentru marșarier, una pe față, comenzi pe volan. Merge instalat și o diagnoză Mini ELM327 cu conexiune Bluetooth. Cu aplicația Torque poți să afli de ce nu mai ai cuplu, etc.

Pro:

  • preț foarte mic, eu l-am găsit la 116$ de aici. Sellerii ăștia nici măcar nu l-au trecut cu Android, dar are;
  • ecran lizibil;
  • rulează bine, nu s-a blocat niciodată;
  • recepție bună pe GPS cu antena preinstalată

Minusuri:

  • recepție proastă a semnalului pe radio FM fără amplificator instalat. Unul costă vreo 6$ tot pe Aliexpress.
  • pentru convesațiile prin bluetooth microfonul intern este destul de slab, trebuie unul extern sau mai bine renunți;

Review video:

Forum dedicat pe xda developers.  și 4pda

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.