Religia vegetarienilor și talibanii raw-vegani

sorici

Zilele trecute mă gândeam că după ce campania anti-fumat a triumfat, prozelitismul anti-carne va avea și el câștig de cauză în 10-20 de ani. Pentru că astăzi e cool să fii vegan și să țipi că modul tău de viață nu este respectat în restaurant, iar mai apoi să impui ca regulă interzicerea consumului de carne. După ce în prealabil se duce o campanie împotriva cărnii pe 2 căi, foarte eficientă la prostime:

  • prima cale, cea medicală. Ni se induce ideea mai întâi marginal, apoi ni se impune, că Doamna Carne este sursa tuturor bolilor din organismul nostru și că ea trebuie eliminată. Că noi nu mâncăm ceva natural de zece mii de ani, ci doar putreziciuni toxice. Bineînțeles că se omite cu bună știință că și ierburile și rădăcinile putrezesc în același mod. Și că d-aia Homo sapiens nu mai urlă a împerechere din baobab, ci face softuri și merge cu trenul, pentru că cei mai vechi reprezentanți ai speciei au descoperit focul și au fript carnea. Carnea aia rea și toxică a avut ca efect dezvoltarea creierului. Iar faptul că îți trebuia mai mulți neuroni decât unui urs ca să prinzi animalul și să faci și focul pentru a-l frige, a împins înainte specia asta și nu alta. Și astfel omul și-a dat seama că poate coace și niște rădăcini pe pietre lângă foc, și tare bune sunt! Uite așa vânătorul-culegător s-a mutat dintr-o zonă în alta și n-a mai rămas pe un areal restrâns, între Congo și Etiopia. Da, dragi vegani, omul ăsta nesimțit și omnivor a făcut istorie! Și încă n-a demonstrat niciun om de știință serios că un vegetarian a trăit 100 de ani, dar dacă băga și-o afumătură în ciorba aia de salată ar fi trăit doar 60.
  • a doua cale umblă la coarda sensibilă. Ni se spune că pentru cărnița noastră din farfurie sunt sacrificate în mod barbar mii și mii de animale. Serios? În Siria mor zilnic mii și mii de oameni. Prin Somalia mor de foame fără atenția mass-media mii de copii în fiecare zi. Pentru asta nici măcar nu se interzice producția de armament. Sau irosirea miilor de tone de mâncare (vegană sau nu) din partea asta mai civilizată a lumii. Și nu uitați, vorbim de oameni, nu de puii din ferma de la Codlea.

De câte ori întâlnesc câte-un vegan sau raw-vegan (raw veganii sunt vegetarienii fanatici care nici măcar nu prepară termic mâncarea) parcă am în față un martor al lui Iehova sau vreo babă pupătoare de moaște la Arsenie Boca. Habotnicia lor este greu de înțeles. Sunt convinși că de când s-au lăsat de consumat carne sunt mai sănătoși, deși n-au nicio dovadă medicală în acest sens. Imediat se leagă de fast-food, deși e clar că poți fi omnivor și să mergi mai rar la Mc sau KFC. Apoi ți se spune că în carnea de pui, de vită sau porc ți se injectează nșpe substanțe dubioase (mai mult ca sigur cancerigene), dar nimic despre cum sunt stropite roșiile sau castraveții de seră. Și dacă le spui asta, rămân fără replică. Pentru că dacă lucrează la multinaționale și stă într-un oraș mare, e clar că madam Vegeta nu s-ar muta acasă la bunica din Cuca Măcăii să cultive cartofi și roșii bio. Nu e comod deloc să cultivi legume sănătoase în mediul rural, dar ea e convinsă că moda vegană e viitorul omenirii.

Moda vegană este sprijinită la greu în media. În paralel, se deschid noi și noi restaurante cu mâncare vegană sau raw-vegan. Și în supermarketuri găsești fel de fel de legume exotice care pătrund în rețetele veganilor, of course, la prețuri astronomice. Pentru că mai întâi găsești adepți, apoi le oferi și o piață care să le satisfacă noul moft. Ulterior, vor impune ca truism ideea că tot ce înseamnă carne e izvor de boli și moarte sigură. După care majoritatea tăcută se va conforma…

P.S.: Tăiați porcul și mâncați șorici cât mai aveți voie! Dacă nu, găsiți la colțul blocului o shaworma cu de toate…

 

Imaginea am luat-o de aici:

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.