Rețelele de socializare – noua isterie mioritică

Facebook, Hi5, MySpace, Netlog. Nume grele în ziua de azi. 4,5 milioane de utilizatori numai în România. Câteva milioane de euro investite în reclame, mii de vieți salvate de campaniile umanitare inițiate pe aceste rețele, și suficient de trendy încât dacă n-ai cont pe niciuna din ele riști să fi privit circumspect, sau esti ,, de căcat”, după cum ar spune un bun prieten.

Mii de nunți s-au materializat în urma relațiilor înfiripate datorită lor, cel puțin la fel de multe divorțuri, despărțiri dureroase, speranțe spulberate și vise frânte își fac loc în rețelele în cauză.

Cei decedați rămân înregistrați forever în imensitatea rețelelor și posteritatea lor în serverele cu pricina dau bătăi de cap familiilor îndurerate care nu pot șterge profilul din lipsa parolei și a unei bune politici de comunicare cu administratorii site-urilor. Așa se face că se regăsesc în situația morbidă în care un tip mort de vreo 3 luni într-un accident de motocicletă primeste comment la poza cu motorul care l-a purtat în brațele morții cu textul ,, Când facem și noi o tură?” sau ,, Să mori tu că aveai 160 ?”. .. bineînțeles, comentatorul nu aflase tragica veste, că necrologurile nu se plimbă așa repede prin rețele.

Când învățam să înot  prin mlaștina limitată a netului de început de mileniu ne-a lovit pandemia mIRC-ului. A fost prima isterie generată de net printre puștanii de liceu ca noi ce-și împingeau coada de mormoloc internaut către limitele tupeului create de perdeaua Marelui WWW. Pentru că pe net multe persoane își schimbă comportamentul în spatele tastaturii, și sub forma unor replici ce numai netul iți dă posibilitatea să le croiești tăioase, ele devin cum doresc, e un second life. Socializarea devine astfel un mecanism de apărare a eului, sau o altă fațetă a sa, să mă ajute niste psihologi, că ei definesc corect asta 😀 Cunosc eu pe cineva care mi-ar da o definiție optima:)

În prezent Facebook câștigă destul teren, deși inițial părea a se adresa oamenilor stilați, a intelectualilor, Hi5 pierde teren și e invadat printre alții de personaje grobiene (de la cocalari la pitzi) – deci e pe primul loc la români, Netlogul e mai mult de ,, agățat” virtual – atât de eficient pt unii încât mă face să râd.

Toate rețelele au creat sau au popularizat o nouă specie: Pitzipoanca – tipa aia care e kitsch, încearcă să iasă în evidență sub orice chip, superficială, spuneți-i cum vreți. Aici si-a găsit locul binemeritat.

Și ca să vedeți ironia sorții, până și postarea asta va avea link pe Facebook!

Facebook Comments Box

15 comments

 1. in primu rand felicitari pt. articol FF tareee:)
  in al doilea rand ma bucur k ai revenit pe blog si ai inceput sa iti lasi amprenta;) pe el…mi`ai lipsit:P
  in al treilea rand noi cei kre am fost la scoala de iarna avem o vorba “dak n`ai Hi5 nu existi”;))
  …e adevarat k hi5`ul a pierdut destul de mult teren in fatza FB`ului dar asta e…pana knd va aparea alt site mai tare socializam pe FB:D…pupu si te ast si cu alte Articole la fel de interesante si captivante…:*:*

 2. Succesul retelelor sociale e data de remarca lui Aristotel “Omul este un animal social”.

  Copiii de azi (nu ca as fi eu foarte batran), tind sa fie lasati in fata televizorului si a calculatorului, parintii fiind prea ocupati sa se ocupe de ei, scoala prea “not cool”, iar legile educatiei… ciudate. Asa ca isi iau si ei modelele din ce vad ca da bine: vedetele autohtone. Si cum mass-media fuge dupa piti/cocalari sau miliardari cu oi…. Citeam acum vre-un an ca multi baieti vor sa ajunga ca Becali iar fetele ca Simona senzual si alte piti autohtone…

  E trist…

  1. Foarte bine spus Gyzzard! Acest mesaj este pt tine: Hi5:România,Inventator: Mark Zuckerberg, 25 de ani.Facebook: 325 de milioane de utilizatori în lume, 400.000 de vizitatori unici/zi, în România,Inventator: Mark Zuckerberg, 25 de ani.””Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni”. – Antoine de Saint Exupery”.Restul gandirii…nu merita sa expun,dar tu parand ce-l mai inteligent…ai inteles!

 3. Internetul ajuta la expunerea tuturor fatetelor eului,navigarea si exprimarea pe net face parte din viata omului modern.Este un taram al fanteziei… pentru unele persoane,pentru timizi este modalitatea lor de exprimare…ex sunt foarte multe.Un lucru care este confortabil si contolabil este k,daca devine o corvoada…atunci avem o problema!Dependenta nu este doar de substante…este dependenta de persoane,de lucruri si de calculator.
  Excelent art.:)

 4. Scuze…doream sa las un comentariu elaborat,dar cand am vazut asemenea comentarii gen “Cla”,am decis sa nu ma amestec cu asemenea oameni inculti care au uitat limba romana in detrimetrul”limbajului net” .Succes pe mai departe!

 5. Ai uitat de Twitter 🙂 Dupa parerea mea nu are importanta sa ai cont pe facebook sau hi5 ca sa fii “cool”, totusi site-urile astea au fost create cu un scop nu pentru pitipongeala… Cine zice ca daca nu ai conturi pe aceste site-uri de socializare nu esti “cool” e un om care chiar are “mintea odihnita”.

 6. Si daca mor, tu cui ramai?………
  Ramai Hi5 – ului………….
  dupa o adaptare a “poeziei” , ca tot s-au manelizat si retelele de socializare… Se cocalarizeaza netu` frate! a inceput orangutanii sa se dea pe net si sa si expuna pozele cu auru si masina…

 7. Am Avut, dupa cum bine zici o evolutie in net-socializarea asta….
  Vom vedea care e urmatorul “nivel” in socializarea asta pe net, dar cert e ca trebuie sa apara unul pt ca incep cocalarii sa intre si pe FB, asa cum au “cucerit si Hi5…:(

 8. Inca imi prind urechile cu facebook asta, dar am intrat si eu in rand cu lumea de curand 🙂
  Totusi nu simti cat de rece e berea cand vorbesti cu prietenii astia virtuali.

 9. Just want to say what a great blog you got here!
  I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

  Thumbs up, and keep it going!

  Cheers
  Christian, iwspo.net

 10. Am citit cu atentie si cu placere acest articol precum si comentariile … parerile sunt impartite, pro sau contra, cum dealtfel este si normal … Nu trebuie sa uitam ca socializarea pe internet, pe de-o parte, poate fi un bun instrument pentru educatie, dar pe de alta parte, poate fi si un mediu ostil atunci cand nu se cunosc niste limite, nu se discerne binele de rau, utilul de inutil … Pana la urma si in viata de zi cu zi exista niste riscuri asumate … mai mult de unii sau mai putin de altii .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.