Rautati patriotarde

De ceva vreme incoace, de dinainte de a se consuma Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (15 martie), tot vad pe media cum se incing spiritele etniilor conlocuitoare ale Ardealului, iar problemele de zi cu zi ale Romaniei intregi is lasate de izbeliste, odata in plus. Desi drepturile minoritatilor is demarcate clar la nivel european, fiecare din parti de agita tot mai isteric, nu pentru a inchide neaparat gura celeilalte tabere pentru totdeauna, ci pentru a mai castiga putin din tortul format din electoratul nationalist – destul de micsorat in ultima vreme, dar cu potential de crestere, tocmai datorita acestor actiuni.

Si politicienii romani, si cei maghiari se zbat zilele astea sa isi apere proprii concetateni, desi alesii ambelor etnii nu fac nimic pentru a scoate din mocirla tocmai regiunea in cauza – Tinutul Secuiesc, sau romanii din Harcov, depinde pe cine asculti. Ambele electorate asculta astazi mai mult ca niciodata la guralivii care fie reediteaza trecutul glorios al Regatului Apostolic Maghiar, fie reamintesc obsesiv ca aici e Romania si romanii trebuie sa decida ce cale trebuie urmata, iar cui nu-i convine – sa plece in pusta panonica! Bineinteles ca problema e pusa gresit de ambele parti – maghiarii stau toata ziua conectati la canalele unguresti retransmise prin cablu unde li se promite ca va veni Sf. Stefan sa-i dezrobeasca inca odata dupa 1000 ani, in timp ce mentalitatea lor se romanizeaza si se balcanizeaza pe zi ce trece, iar romanii argumenteaza ca in Romania tre sa se vorbeasca numai romaneste, uitand ca in 80% din statele lumii exista cel putin 2 limbi oficiale, in cele mai multe cazuri natiunile conlocuitoare traind in pace si prosperitate net superioara Romaniei.

Uitam ca in trecut am avut atat Maghiarizare Fortata, cat si Romanizare la fel de fortata si brutala, ca fiecare din parti a incercat din rasputeri sa o reduca la tacere pe cealalta, iar ca ultim argument romanii aduc ca exemplu SUA – unde toata lumea trebuie sa vorbeasca engleza cand ies pe strada, desi daca am aprofunda putin am vedea ca acolo e asa-numitul ,,creuzet”- melting pot-ul in care toti noii veniti ai ultimelor 300 ani trebuie sa respecte o regula, tocmai pentru a ajunge la un numitor comun, lucru neaplicabil in Europa. Si mai circula o legenda, cum ca am fi fost noi romanii sclavii ungurilor, desi pe bancnotele romanesti nu vad scris si in limba maghiara, in schimb pe cele ale imperiului multietnic da.

Si unii, si altii ne batem cu pumnii in piept ca vrem sa le aparam drepturile ardelenilor, dar tocmai regiunea in cauza, Tinutul Secuiesc este in continuare subdezvoltata si in mare mizerie, poate cea mai saraca regiune a tarii, daca ne luam dupa locul codas al judetelor componente. Infrastructura e la pamant, investitiile ca si inexistente, iar putinele fabrici de textile cu patronat strain se muta si ele prin tari asiatice si africane, unde mana de lucru e mizer de ieftina. Radacina raului e una singura, atat la romani, cat si la maghiari, iar rusii ne demonstreaza ca se poate si altfel.

Romanii se dau de ceasul mortii pentru soarta latinitatii in Harcov si Republica Moldova, ungurii la fel pentru maghiarimea de pretutindeni, dar nici unii, nici altii nu atrag investitorii in locurile mai sus amintite, pentru a le scoate din saracie si din paralizia economica. In schimb, rusii aproape ca au cumparat de facto Rep. Moldova, capitalul lor reprezentand cam vreo 85% din totalul investitiilor straine. Si ne mai miram de ce atata mass-media rusofona, de ce nu esti angajat daca nu stii limba rusa.

Deunazi am aflat ca Vadim, Ponta si Dragnea s-au dus la Toplita sa mai agite si ei putin orgoliul romanilor, tocmai pentru a crea o perdea de fum in jurul adevaratelor probleme din societatea noastra. Nu stiu ce poate sa le comunice dl. Dragnea harghitenilor, de vreme ce realitatile din Teleorman nu-s aceleasi cu cele din Harghita, si nici nu va putea intelege mentalul ardelenesc, la fel cum nici eu nu as putea percepe problemele tibetanilor din China.

Disolutia statului roman nu vine nici de la Budapesta, nici de la Sf. Gheorghe, ci tocmai de la Bucuresti. Cand nu mai ai institutii statale credibile, cand in sate multietnice ai atat politie, cat si primarii corupte, nu poti pretinde ca vrei binele comunitatii pe care o reprezinti.

Dupa cum bine spuneam intr-o postare anterioara, Romania e o tara a contrastelor, iar cei care injura statul roman si pleaca peste granita nerecunoscand de unde provin – tocmai acei romani vor debarcarea ,,bozgorilor” peste granita. Iar maghiarii, tot mai departe de valorile morale ale trecutului lor, nu le lasa copiilor posibilitatea de a invata si limba romana, rupandu-i practic de lumea exterioara, de orice sansa de a se realiza in viata, ramanand practic la acelasi orizont carieristic cu cei ai etniei rrome, care din cu totul alte motive nu evolueaza in acelasi ritm cu societatea.

Politicienii maghiari, desi si-au adus in prima linie si buni specialisti (dupa cum sublinia si A. Gheorghe), is la fel de vinovati pentru metastaza statului nostru precum cei romani, tocmai pentru ca de 14 ani nu mai ies de la guvernare.

Si atunci te intrebi, la ce dracului atata valva daca in loc sa aducem Ardealul inapoi pe locul fruntas al dezvoltarii (unde-i este in mod firesc locul), ne afundam in discutii sterile, iar presedintele Romaniei, in loc sa fie reprezentativ pentru toti locuitorii, indiferent de etnie, ne face de ras la nivel international de cate ori are ocazia?

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.