Primul telefon mobil. Tu câte ai schimbat până acum?

Alcatel_DB

Primul meu telefon mobil l-am avut prin clasa a X-a. L-am primit în dar de la mama, era un Alcatel Dual-Band. Avea un ecran minuscul, de doua randuri, scria SMS-uri doar cu litere mari și bateria ținea strict cât orele mele de la liceu de la care oricum chiuleam. Suna ca o instalație de pom de Crăciun, dar părea mic pentru acele vremuri (2000). Aveam cartelă de Connex (actualul Vodafone), cu tarife pentru nababi: ziua 40 cenți în rețea, 60 în afara rețelei. Seara, plăteai la jumătate, dar tot e mai mult decât un minut în Noua Zeelandă din ziua de azi.

Nokia_3310

2002. Devin major, deci puteam avea abonament (proastă afacere, dar faci destule la vârsta aia). Telefonul-vedetă la acea vreme era Nokia 3310. Nokia devenise trendsetter, iar 3310 avea tot ce era pe 8210, doar că era mai mare. Bine, n-avea prea multe: puteai descărca jocuri, avea sunete polifonice, la nevoie puteai descărca cu 3$ altele de la numere scurte. Puteai chiar să-ți setezi un soi de wallpaper pe care îl downloadai contra-cost din revistele Bravo. 50 Cent suna cumva pe telefonul ăla… Bateria ținea vreo 3-4 zile la ulitizare intensă. Mi-am făcut abonament la Orange, pentru că cel mai apropiat Connex închidea la acea oră. Dialogul tocmai devenise Orange, avea și niște tarife mai umane. Așa am făcut și eu concurență directă colegului de clasă Călin, care avea un 3310 cu câteva luni înainte.

SharpGx10

2003, ajung la facultate în Brașov. Noua modă: telefoanele cu cameră. Cu primii bani de chirie îmi iau de la Csabi – un țepar ce avea mai multe magazine pe Mureșenilor și pe Rep – un Sharp Gx10. Clamshell, adică telefon cu clapetă și cameră foto VGA. Ecran color mic și pixelat. Video nu știa. Bateria ținea binișor. Mi-a fost furat prin 2004 din acceleratul de București.

Sony-Ericsson-Z800-02

2005. Caut oferte la Connexul care se scremea să scape de vechea denumire consacrată. Rebrandingul venea cu niște oferte interesante, dar nu renunț nici la Orange. Îmi iau un Sony-Ericsson Z800. Un telefon cu clapetă și cu cameră rotativă, care mai știe și apeluri 3G. Telefonul sucombează după vreun an și jumătate. Pierdea semnal când îl închideam și nici reparațiile ulterioare nu-i rezolvă problema.

Nokia-1100

2006. Renunț la Vodafone și trec la noua cartelă Cosmote cu 2.000 de minute făcută expres pentru studenți. Am păstrat abonamentul de Orange și mi-am luat un Nokia 1100 pentru Cosmote. Vorbeai 10 zile la el ca apucatul și tot nu-l storceai de baterie. L-am scăpat de nenumărate ori de pe scările de pe Colină și n-a avut nimic. A picat și-n apă și tot a mers. A meritat toți banii, puțini la număr, era un low-cost care-și făcea treaba. A fost cel mai vândut telefon al tuturor timpurilor.

N80_1

2007 Trec la cel mai în vogă telefon din acel moment, Nokia N80. Cameră principală de 3,2 MP cu funcție macro, cameră frontală VGA (pe atunci selfie-urile nu erau la modă), Internet 3G, Wi-Fi, Sistem Symbian cu aplicații Office și email-push.

NokiaN95

2008. Cu banii strânși din făcut promoții îmi iau un Nokia N95. Era racheta momentului, avea slide în ambele părți, cameră de 5MP cu blitz care ar da clasă și astăzi multor smartphone-uri, filmare 480p, GPS (mergea un Garmin pe el), Wi-Fi, ecran mare și destul de lizibil pentru vremea aceea, slot de card, Symbian fluent. Primul telefon cu adevărat Smart și multimedia! Între timp, Csabi își închide magazin după magazin, astăzi mai are unul pe 15 Noiembrie, dar nu cred că mai vinde mare lucru…

Nokie_E63_View

2009. Iau un Nokia E63, o alternativă mai ieftină la BlackBerry care făcea furori. Nu avea o cameră grozavă, dar plannerul și emailul erau minunate. Bateria ținea foarte bine, la nevoie apăruse și o aplicație de Facebook rudimentară. Apăruseră între timp Androidul, iPhone și soarta Nokia merge din rău în mai rău. Renunț la Cosmote și rămân cu Orange-ul de ani de zile.

samsung-galaxy-s-i9000

Toamna lui 2010. Îmi iau inima în dinți și majorez abonamentul de Orange de la 9 euro la 20. Îmi cumpăr smartphone-ul mult-visat: SAMSUNG GALAXY S1. Era o trecere ca de la cer la pământ de la E63-ul vechi. Touchscreen 800X480 cu SuperAmoled, Gorilla Glass, camera era de 5Mp fără blitz (marele minus), puteam instala iGO pe el, crackuiam jocuri, am făcut zeci de actualizări cu Odinul. Bateria nu ținea nici măcar o zi, dar mă descurcam.

samsung-galaxy-note-featured

În 2011 am avut Samsung Galaxy Note, cel mai bun smartphone al acelui moment. Avea un ecran imens de 5,5 inchi, S-Pen cu care făceai multe chestii creative, Plannerul era ideal și camera de 8MP cu blitz.

A urmat un Note 2 pe care îl am și acum. La Orange am împlinit 13 ani și jumătate. Să vedem ce urmează…

Voi ce telefoane ați avut?

Facebook Comments Box

2 comments

  1. Eu am inceput prin 2000 cu un Panasonic GD52 cu cartela Kamarad, care mi-a si disparut imediat in 28B, apoi prin 2001 un Telit G40 (adus din Italia, la noi nu se gaseau) care m-a tinut exact cat poate tine un telefon “no name”. A urmat un Nokia 6210 pe care am avut norocul sa-l gasesc pe strada (pierdut, sper, de cel care mi-a furat Panasonicul), si mai apoi prin 2004 primul abonament la Connex cu un Siemens A75 (primul meu telefon cu ecran color). A urmat apoi in 2006 un LG U8360 (cu 3G si slot de card microSD). Cardul de 128 mb l-am luat la comanda de 3 saptamani si am dat pe el 80 lei. Apoi a urmat un intreg sir de telefoane (cateva zeci utilizate, cateva sute neutilizate), chiar si acum am probabil vreo 100 de telefoane vechi, pentru ca am devenit colectionar 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.