Primul manual de medicină de pe teritoriul României a fost scris la Brașov

Paulus_Kyr_Saniatis_studium

Paulus Kyr a fost un medic renumit născut la Brașov în jurul anului 1510. El a trăit, a studiat în mare parte și a practicat meseria de medic în orașul nostru, cel mai mare burg din Transilvania în secolul XVI. În acea vreme, principatul Transilvaniei era sub suzeranitate otomană, după ce Ungaria pierduse bătălia de la Mohacs, dar fiind o zonă tampon, avea o infrastructură bună, cu băi publice, spitale, farmacii. De asemenea, principatul de un număr mare (comparativ cu restul provinciilor vecine) de medici chirurgi, moașe, farmaciști, și ceea ce numim astăzi specialiști în medicina naturistă.

A absolvit facultatea din Viena, regăsindu-se în evidențele instituției în anul 1533 cu numele latinesc  Paul Chyrrer Coronensis, absolvind cu titlul de Magister. A urmat apoi doctoratul la Universitatea din Ferrara în 1534.

Paulus Kyr a revenit în Brașov la scurt timp după dobândirea diplomei de doctorat medical, activând în profesia de Stadtphysicus – practician responsabil pe tot orașul de supravegherea farmaciilor, monitorizarea sarcinilor, a autopsiilor.

Este ales consilier de Kronstadt (Brașov) în 1535. Are în grijă principala farmacie a orașului atunci când farmacistul lipsea și devine șeful chirurgilor. Preda, de asemenea, și filosofia. Ca medic, se bucură de o reputație foarte bună, avându-i ca pacienți pe numeroși clerici și nobili transilvăneni, dar și voievozi din Moldova și Valahia, acesta făcând nu mai puțin de 29 de vizite de consiliere și tratare la curțile princiare în cei 56 de ani de activitate. A avut doi fii, pe Job și Ezechiel Kyr Coronensis, înregistrați la gimnaziul din Brașov în anii 1554 și 1559.

kyr_buchcover

Lucrarea sa de căpătâi este ,,Sanitatis studium ad imitationem aphorismorum compositum item alimentorum uires breuiter et ordine alphabetico positae” – Studiul sănătății, compus prin imitarea aforismului, precum și virtuțile hranei, descrise pe scurt în ordine alfabetică, scrisă în 1551. Aceasta este prima carte de medicina editata la Brasov, a aparut in tipografia lui Valentin Wagner si este totodată prima carte exclusiv de medicina din Transilvania. Lucrarea avea un caracter didactic, ea fiind destinata tinerilor studiosi din Gimnaziul intemeiat de Honterus, Kyr fiind primul dintre organizatorii invatamantului sanitar la Brasov. Înaintea ei, au mai apărut cărți medicale care tratau remediile pentru ciumă.

Aceasta este prima lucrare de medicina editata la Brasov a aparut in anul 1551, in tipografia lui Valentin Wagner si este totodată prima carte exclusiv de medicina din Transilvania. Înaintea ei, s-au mai scris doar cărți medicale care descriau remedii pentru ciumă.

Facsimilul lucrării originale cuprinde 83 de pagini. Textul este alcătuit dintr-o introducere, după care urmează descrierea elementelor de bază ale vieţii şi mediului înconjurător: aerul, alimentele, somnul, dinamica corporală, stările de spirit. Urmează partea cea mai consistentă a lucrării, care cuprinde o descriere a principalelor alimente, cu efectele lor benefice ori nocive, structurate alfabetic. În final, se află inserat un alt indice structurat după efectele unor grupe de alimente: cele care au valoare nutritivă ridicată, care sunt uşor sau greu digerabile, care afectează sau, din contră, purifică umorile etc. Unul dintre cele trei exemplare păstrate, a căror existență a fost constatată de Dr. Huttmann, se află astăzi la Arhiva și Biblioteca Comunității Johannes Honterus, din Brașov. În 2010, manualul a fost tradus din latină în limbile română, germană și maghiară de către Dr. Robert Offner.

Surse: but.unitbv.ro , file:///D:/descarcari_net/2012_1_04.pdf, wikipedia 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.