Pizdificarea SUV-urilor

Cele două generații Nissan X-Trail
Cele două generații Nissan X-Trail

Era o vreme când dacă îți cumpărai SUV te puteai cățăra cu el pe un drum muntos, puteai să-l bagi printr-un vad de râu nu foarte adânc chiar și fără snorkel, până și cele mici puteau trece o bordură și aborda un traseu usor accidentat fără probleme. Unghiul de atac era mult mai mare, brațele și bucșele erau mai rezistente, chiar și scuturile de plastic erau mult mai de nădejde pe acest tip de mașini. Era vremea când nimeni nu se obosea să scoată consum mediu de 5-6% nici pe SUV-urile mici, motoarele de 2.2-2.5l erau ceva comun, cele de 1.6 sau 2.0 erau limita de jos, chiar excepția. Asta se întâmpla acum 10-12 ani, când lumea nu era obsedată de prea multe sisteme de siguranță, plasticele din interior erau făcute pentru rezistența în timp, nu pentru frumusețe.

Apoi i-a lovit strechea pe aproape toți. A început downsizingul la motoare, VAG a luat-o razna cu nșpe variante de putere pe același motor TDI de 1968 cmc (2.0), ceilalți au văzut că lumea vrea lux la interior, curbe plăcute ochiului la designul exterior și mult confort în SUV-uri ca pe limuzine. Luăm două exemple grăitoare: Nissan X-Trail și Hyundai Tucson.

X-Trailul a apărut înainte de aventura Nissanului cu Renault și avea mai întâi prin Europa motoare diesel de 2.2, apoi a preluat un dCI de 2.0 când i s-a făcut un Facelift, acum vreo 10 ani. Prima generație plus faceliftul arăta ca un tanc. Robusta, cu linii drepte, gardă la sol mare, o băgai pe oriunde fără probleme.

Cea nouă vine cu o tonă de sisteme de siguranță, asistență la coborâre și pornire în rampă, confort ca-ntr-un Mercedes, dar au și motoare de 1.6 la ditamai mașina și un design făcut parcă pentru oameni care merg doar la operă și la bursă. Nu știu cine are curaj s-o bage pe un drum mai accidentat. Cealaltă veche – acolo se simțea în largul ei.

1. Hyundai Tucson JM 2. Hyundai iX35 (Tucson in US) 3. Noul Hyundai Tucson
1. Hyundai Tucson JM 2. Hyundai iX35 (Tucson in US) 3. Noul Hyundai Tucson

Hyundai Tucson suferă de aceeași boală. Cel vechi era robust, simplu, fiabil. Nu făceai off-road veritabil cu el, dar puteai intra pe un drum forestier. Spărgeai spoilerul prin hârtoape? era un plastic ieftin pe care-l înlocuiai cu 300 lei. Cu timpul, a devenit tot mai “drăgălaș” în apariții, dar tot mai departe de ideea de SUV. Urmașul denumit în Europa iX-35 a avut niște plastice de interior la un alt nivel, dar părea un hatchback mai înalt, cu proiectoarele poziționate mult mai jos și plastice plăpânde aproape de sol. Tucsonul nou vine cu o imagine mai agresivă, dar tot băiat de oraș este. Dacă prima generație avea motoare diesel și benzină de 2.0, încă un V6 benzină de 2.7, cel nou are și benzinar de 1.6, iar dieselul se mulțumește cu 2.0. Fratele Kia Sportage are și un diesel 1.7. Posesorii lor spun că motoarele de pe modelele noi se strică mult mai rapid decât la primul model, dar asta e boală generalizată la toate mărcile.

Mașini care n-au căzut în plasa urbanizării excesive: Dacia Duster, Toyota Land Cruiser și Suzuki Jimny.

Dacă Dusterul nou este practic pe aceeași platformă cu cel de la prima generație, cu alte materiale de interior și câteva motorizări mai mici pe benzină, Land Cruiserul a rămas aceeași mașină de mers și prin deșert și la Operă ca acum 20-30 de ani. Și ce-mi place la asiatici e că nu-ți oferă 25 de feluri de variante de putere pe același motor. Au un 2.8 diesel de 177 CP. Poate de aia sunt și renumiți pentru fiabilitate, că nu te lasă injectoarele undeva în mijlocul câmpului. Toyota anunța zilele trecute că doar Land Cruiserul și Hiluxul vor mai avea motoare diesel, restul rămân cu hibridele și benzinarele. Și RAV4 lor a trecut prin același proces de pizdificare ca și cele de mai sus.

Suzuki Jimny echipat de off-road
Suzuki Jimny echipat de off-road

Suzuki Jimny este o jucărie care arată la fel de vreo 20 de ani. Motorul de bază este un 1.3 benzinar care te scoate din orice hârtoapă. În România este folosit în draci în off-road.

Apropos: în off-road n-am văzut încă mașini mai noi de 10 ani în afară de Jimny și Mitsubishi Pajero. Oare de ce? nu că n-ar fi nebuni care să le forțeze ambreiajul pe coclauri, ci pentru că astea noi nu sunt făcute pentru așa ceva. Vezi Nissan Patrol din 1997, Mitsubishi Pajero, Suzuki Samurai, Lada Niva și alte dracovenii antice.

Later Edit: uitasem că și Mitsubishi Pajero a rămas la fel de cel puțin 15 ani. Și cu același motor în Europa care astăzi pare enorm: un 3.2 Diesel. Probabil de aia nici nu se mai vinde ca pe vremuri.

Facebook Comments Box

Also published on Medium.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.