OREX-ul va da din nou ora exactă

Orex

Acum vreo 23 de ani primeam primul meu ceas. Era mai lat decât mâna mea de atunci, eu fiind în clasa a II-a și tare mândru gadgetul meu. Se numea Orex, marcă românească și era mecanic, trebuia să-l întorc regulat ca să nu adoarmă. În răstimp, mi-am luat o copie chinezească de Casio F-91W care dispunea de melodii, ceas cu alarmă, cronometru, afișa chiar și zilele săptămânii, un fel de Samsung Note 5 al timpului său. Așa că am renunțat la Orexul meu banal și am purtat ani de zile ceasuri electronice.

Orexul meu abandonat a continuat să ticăie la bunicul meu o perioadă, când avea el Raketa stricată, un ceas made in USSR cu afișare dată și cam butucănos. După ce s-a stricat, ceasul meu cu 17 rubine a fost abandonat până în weekend într-un sertar al bunicului. Zilele trecute am aflat că Mecanică Fină București va reînvia marca Orex, singurul producător de ceasuri de mână românești. Sunt curios cât de fiabile vor fi și cât vor costa. Al meu avea mecanism Sea gul, chinezesc, cu 17 rubine. Altele au avut mecanisme preluate din RDG și din URSS și s-au fabricat și în variantele de 19 și 26 de rubine. Orexul a avut o scurtă aventură și cu bateriile quartz, dar n-a făcut față granzilor din piață.

Am crezut că au dispărut, dar se pare că Brașovul mai are câteva ceasornicării în plină eră digitală și consumerism. Ce ceasornicar îmi recomandați pentru vechiul meu prieten ticăitor?

Facebook Comments Box

2 comments

  1. Salut, sunt frumoase ceasurile rusesti, cred ca am vreo 30. Cred ca tinem spre melalancolie cu ceasurile acestea, Orex-ul ce l-am vauzut eu cand eram mic, era in bijuteria de la parterul casei Apollonia Hirscher.
    Ceasornicarii mai gasesti pe Apollonia Hirscher (la mosu’, vis-a-vis de Cafeteca) si stiu ca pe Republicii, mai spre Modarom, pe dreapta, la numarul 28 (ceasornicarbrasov.ro). Mai e si tanti de pe Armata Rosie, colt cu strada ce da in Piata Enescu. Succes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.