Odă Americii

god-bless-america-2

La mulți ani, America! Îți mulțumesc ție pentru ceea ce ai bun, pentru ceea ce ai reușit să dai lumii!

Știu, astăzi mulți hipsteri te urăsc pentru că așa e cool, pentru că întotdeauna ai avut dușmani, în ciuda faptului că mulți te copiază. Ai modelat ultima sută de ani și probabil c-o vei mai face încă un veac de-aici înainte. Bunicii mei ți-au așteptat fiii în zadar să ne elibereze timp de 50 de ani, dar ei n-au venit. Ascultau Radio Voice of America cu radioul nu prea în surdină așa cum e clișeul, ci destul de tare pentru că pe unde scurte se auzea cu țiuieli și multe bruiaje, sunt printre primele amintiri din viața mea. Bunicul avea un radio pe lămpi pentru Vocea Americii și un casetofon mai nou pentru Europa Liberă.

Deși mulți îți blamează superficialitatea, tu ai dat lumii în ultima vreme marii oameni de cultură de la Mark Twain, J.D. Salinger, Arthur Miller, Ernest Hemingway, datorită ție cinematograful este a VII-a artă. Ai dat blue jeansii, dar și coca-cola, pilula contraceptivă și bomba atomică. Deși un rus a ajuns primul în spațiu, americanii au ajuns primii pe lună.

Ai purtat multe războaie, uneori ai adus pacea și ai scăpat lumea de tiranie, alteori ți-au murit copiii fără rost în locuri pe care nu le puteau rosti corect. Cei care te acuză de toate relele din lume nu știu cum e să critici linia oficială în Rusia, China sau Coreea de Nord.

Pe tărâmul tău lumea a căutat libertatea, tot acolo s-a inventat computerul personal, Internetul și Facebookul. Tu l-ai dat pe Benjamin Franklin, Henry Ford, Steve Jobs, Mark Zukenberg. La tine au venit toți cei care visau la o lume nouă, tu dai cele mai multe ajutoare zonelor sărace, deși ești doar blamată că ai cea mai mare armată. Tu ai cele mai multe mașini hibrid, în timp ce poluezi cel mai mult.

Acțiunile tale nu provoacă mereu numai bucurie în lume, dar eu te stimez. Dacă și datorită ție DNA există azi, îți mulțumesc! Dacă îi urechezi pe politicienii noștri atunci când au impresia că pot fi tătuci ca-n ’90, îți mulțumesc! Dacă datorită ție astăzi Europa nu este nici lagăr nazist, gubernie rusească, îți mulțumesc! Sper ca tu (și nu altă țară) să rămâi singura superputere democratică a lumii. God bless America!

Facebook Comments Box

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.