Niște educație civică facem și noi pe la Universitatea Transilvania?

Bizbrasov scrie despre niște oameni in toată firea, vecinii căminelor studențești din Memo, care s-au saturat sa treacă pe lângă mizeria lăsată in urma in jurul căminelor și s-au apucat ei sa curețe locul.

Și au făcut curat sub privirile nepăsătoare ale studenților care probabil la 5 minute după au scos semințele și berea la pet și au reluat tabieturile.

Și uite așa mi-am adus aminte de studentia mea in care viața decurgea aproape la fel și pe Memo și pe Colina. Erau studenți de toată mâna cazați acolo, de la cei cu mașini de zeci de mii de euro, la cei care trebuiau sa-și ia un job măcar part-time ca sa supraviețuiască. Sa ne înțelegem, și eu și gasca mea trăgeam câte-un chef, stăteam la băute pana târziu in noapte, dar nu aruncam gunoaiele pe unde ne venea. Unii făceau fix asa și acum 10 ani. Peste ani, acum vreo 3 zile am simțit aceeași nesimțire de cămin și la niște vecini de vis-a-vis mutați in chirie de curand. As putea sa bag mâna in foc ca e primul lor switch cămin-chirie. Oamenii au stat pe balcon pana la 2 noaptea, cu muzica ba mai tare, ba mai încet, vorbeau tare (cu dialect Galați-Brăila, dar melteni găsești din toate județele) despre nimicuri personale sa-i știe tot cartierul.

După care mi-am dat seama ca nimeni nu a avut vreo acțiune civică prin cămine nici pe vremea studenției mele, nici acum probabil. Îți rămânea doar educația de acasă (dacă o aveai, doar erai major) și varianta in care erai autodidact și învățai ca in lume in general trebuie sa te comporți civilizat și nu trebuie sa deranjezi pe alții, nici sa-ți strângă altul mizeria. Și in cămin și aici in cartier ii găsești pe aceiași indivizi cu mentalitatea aia de rahat: “plătesc administrație, sa strângă după mine, ca d-aia dau bani!”.

La noi in cămine își făcea viața ASUT-ul, cei cu ceva talente personale se puteau manifesta la Casa de Cultura a Studenților și mai era și ASCOR-ul, niște tipi care își făceau 10 cruci înainte de examene și ma avertizau c-o sa mor in chinurile Iadului dacă trăiesc in păcat cu iubita. Aia probabil ca acum sunt prea ocupati cu referendumul CpF in loc sa le spună meltenilor ca e păcat și sa lase mizerie in urma lor in fata căminelor. Singura acțiune comuna la care puneam noi umărul pro-activ era rețeaua de net și de cablu tv, o adevarata pânza de păianjen întinsa intre etaje și camerele de cămin pe aripa dinspre Mihai Viteazu, pe Colina. Asta era prin 2005 sau 2006. Ehe, vremuri, taica!

Nu lăsați spiritul civic sa moara!

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.