Navigație Android pentru mașină. Util sau nu?

VW_android_navigation_vw_passat_android_vw.jpg_220x220

De multă vreme folosesc navigația de pe smartphone-ul meu Android când trebuie să merg în călătorii mai lungi, într-un oraș pe care nu-l cunosc. Mi-au fost de folos aplicații gen iGO Primo, TomTom, Navigon, Sygic, Mireo, nu sunt adeptul celor asistate online gen Google Maps, care de foarte multe ori te ghidează prost. Dar există și Waze 😀 Device-urile cu Android marele avantaj că poți instala cam orice soft GPS existent și pe aparatele dedicate, dar pe tabletă și smartphone ai și câteva inconveniente: consumă baterie de rupe, uneori încărcătorul auto nu face față consumului (depinde și de puterea încărcătorului și de device), nu se sincronizează cu media playerul din mașină și… cel mai enervant !!!- când ești într-un oraș mare, aglomerat și trebuie să fii atent la drum, atunci te sună cineva și te derutezi cu totul.

navigatie-dedicata-android-volkswagen-skoda-seat-navd-i004

În mașina mea zace un CD player simplu, cu radio, care nici măcar MP3-uri nu citește, iar variantele originale marca VW rulează Windows CE 6 și au prețuri care se învârt între 1.500 și 3.000 lei. Sunt destul de limitate, rulează doar iGO 8.3, iar pentru pasagerii iubitori de conținut video nu ai prea multe codecuri la dispoziție.

În ultima vreme, au apărut pe piață și console auto dedicate fiecărei mărci în parte, care rulează pe Android. Au rezoluții ale ecranului cuprinse între 800X480 și 1024X600 pixeli (încă nu am găsit Full HD, dar cred că vor apărea curând), procesoare dual și quad-core, am găsit chiar și octa-, RAM cuprins între 512MB și 2GB, tone de aplicații disponibile pe Google Market, internet prin modem și WI-Fi, sincronizare cu agenda telefonică, etc.

Problema generală este că la magazinele românești și pe cele mari din afară (Alibaba, eBay) găsim sute de variante, în zeci de configurații hardware și care pot avea probleme. Unii cumpărători de la noi au semnalat faptul că semnalul radio la multe modele ar fi mult mai slab decât la consola originală a mașinii, alții spun că ar trebui să fim atenți la varianta de firmware și la echiparea hardware, că multe sunt deja depășite. Cert este că avem de unde alege!

Dacă vrem să avem și siguranța certificatului de garanție de 2 ani+service autorizat, avem și distribuitori în țară, aici și aici.

Dacă vreun cititor a achiziționat așa ceva, să-mi dea de veste!

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.