Muzeul Științei și Tehnicii la Brașov

Astăzi îmi dăduse cineva ideea înființării unui Muzeu al Științei și Tehnicii Brașovene. Ințeleg că nu e nouă, a mai fost adusă în atenția publică și de ing. Horia Salcă. Brașovul are cu ce se lăuda la acest capitol, aici s-au carosat autobuze Fiat la Romloc în perioada interbelică, s-au produs primele avioane de serie românești la IAR, tot IAR-ul devenit ulterior Tractorul, Uzinele Ernst Thalmann, etc au produs și primul tractor românesc (copie rusească) IAR 22, expus în fața mallului Coresi. Mai greu cu găsirea exponatelor, poate și cu achiziția lor, dacă s-ar mai găsi câte unul presupun că ar fi destul de scumpe.

IAR Ghimbav cred că mai are câteva exemplare, e posibil și pe la Roman să mai găsim vreun camion SR-101. Ar fi bine să știe tot brașoveanul că un președinte chinez – Jiang Zemin, a făcut școala tehnică la Steagu’ Roșu. Niște poze din epocă se găsesc și în cadrul expozițiilor Orașul Memorabil. Pe la Corpul N se mai găseau pe vremea când eram eu student câteva utilaje de pe la Tractorul. Niște exponate din industria de apărare a Brașovului ar întregi peisajul. Strunguri bătrâne de la Hidromecanica, sticle de bere Czell.

Mai demult se găsise ca locație pentru muzeu cantina grupului școlar Astra. Dar nu mi se pare potrivit. Mai degrabă undeva prin Tractorul, sau între Tractorul și Bartolomeu. Ar fi ceva mai mult decât shopping și imobiliare în zonă.

Tot acolo, am putea face un muzeu de ceară pentru cei care au căpușat industria brașoveană. Ioan Neculae va dona 10% din avere pentru asta 🙂

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.