Iugoslavia, ultimul imperiu al Europei

Românii au avut mereu o afinitate aparte către spațiul ex-iugoslav, spre deosebire de Imperiul Austro-Ungar privit ca răul cel mare, deși în multe privințe Federația Iugoslavă era o copie a imperiului dualist. Cu toții cunoaștem clișee de genul ”Nu avem vecini prieteni în afară de sârbi și Marea Neagră”. Prin sârbi, înțelegând firește, toată fosta Iugoslavie. Exceptând episodul rupturii Tito-Stalin de după război, când orice deviere de la comunismul dogmatic dictat de la Moscova era considerată un fel de înaltă trădare titoistă, România a avut relații cordiale cu acel spațiu la SV de granița noastră. Ar mai fi și episodul în care Germania Nazistă a atacat Iugoslavia dinspre Severin și Reșița, dar despre asta nu prea vorbim.
Înființat sub numele de Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor la 1 decembrie 1918 (ca și Marea Unire a României), a fost cunoscut sub numele de Jugoslavija din 1929 și era un compromis între părțile sudice ale Imperiului Austro-Ungar deja mort și Serbia și Muntenegrul deja istovite de lupte, Serbia fiind epicentrul scânteii Marelul Război.
Îngloba partea Răsăriteană, pravoslavnică, ortodoxă și musulmană (provincia Kosovo), mereu în căutare de protecție rusească, cu grafie slavă, fostă parte a Imperiului Otoman vreme de sute de ani. Ea cuprindea Macedonia, Kosovo, Muntenegru și Serbia, fără Voivodina.
Partea Vestică, cu cea mai largă deschidere la Adriatică, fostă parte a Imperiului Austro-Ungar, majoritar catolică sau musulmană (Bosnia era parte a Austro-Ungariei din 1908), s-a considerat mereu parte a Mittel-Europa, având grafie latină și ancorată în stilul de viață occidental. Croația, Slovenia, Voivodina, și mai târziu – Bosnia-Hercegovina au fost în sfera de influență vestică.
Așadar, 5 limbi (sârbă, croată, macedoneană, slovenă, albaneză), 3 mari religii (ortodoxă, catolică și musulmană), 2 alfabete (chirilic și latin) – un creuzet demn de fostul Imperiu Austro-Ungar.
Numai că Imperiul Austro-Ungar este văzut de românașii verzi răul absolut, biciul asupritor peste români și Iugoslavia prietenul bun bombardat și fărâmițat de Occidentul hrăpăreț. Tot ei, uită că românii în RSF Iugoslavă și mai apoi în Serbia au fost total dezrădăcinați, asimilați cu forța, școlile românești închise rând pe rând.
Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.