Imobiliarele din Brașov, încotro?

Piața imobiliară din Brașov cunoaște un boom, primul din istoria sa, având în vedere că în perioada 2006-2008 creșteau prețurile apartamentelor vechi, comuniste, pe când proiectele noi la acea oră erau doar Europe Residence și Tâmpa Gardens. bizbrasov scrie că în 2017 avem 145 de ansambluri rezidențiale noi.

Cine caută rapid un apartament trebuie să țină cont că durata de așteptare pentru unul nou este între 6 și 18 luni de la plata avansului. Rămân două opțiuni în picioare: fie cumperi din apartamentele vechi aflate pe piață, fie cumperi unul în ansamblurile noi, de la proprietari.

Proprietarii apartamentelor din ansamblurile noi vând la rândul lor cu 5.000-10.000 euro mai scump decât dezvoltatorul. Cel puțin așa se întâmplă astăzi. Comparativ cu 2015, când am cumpărat eu, apartamentele cu 2 camere în blocurile noi se vând cu câteva mii de euro bune în plus. În medie, cam 10%. La cele cu 3 camere creșterea e de-a dreptul șocantă. Un apartament care se vindea la 58-60 mii euro în 2015 acum depășește bine 80 mii de euro. Da, între timp a urcat prețul materialelor de construcții și mâna de lucru, dar tot e mult. Când ai peste 80 de mii de euro disponibili, te gândești de două ori dacă merită un apartament de 75mp sau să-ți faci o casă în regie proprie, treptat. Da, în Brașov dai cu 25.000 euro mai mult pe același apartament ca acum doi ani, deși în răstimp nu s-a întâmplat un miracol economic în orașul nostru. În jurul mallului Coresi diferențele sunt și mai mari. Chiriile au crescut și ele. Paradoxul face ca o chirie să fie dublă față de o rată la bancă la același tip de apartament.

Înainte să alegi apartamentul mult-visat al dezvoltatorului X sau Y ia în calcul și dezvoltarea ulterioară. Orice dezvoltator caută să construiască cât mai mult pe suprafața de teren construită, ca să câștige cât mai mult. Să nu te trezești azi într-un bloc înconjurat de verdeață și mâine într-o pădure de blocuri, mai ales dacă ești claustrofob. Dacă îți vinde un apartament cu vedere la Tâmpa ca să-ți ia ochii, cel mai probabil în 2-3 ani el sau altul va ridica în fața ta un P+9 sau P+14 de-ți trece tot romantismul. Fă rost de un contract de management al dezvoltatorului și citește-l bine înainte! Lămurește orice neclaritate. Dacă ai cunoștințe printre locatari, nu e rău să obții niște recenzii de la ei. Ei sunt obiectivi, n-au pregătite replici de PR.

Pentru casă, prețul terenului e relevant, dar uneori costurile cu utilitățile ajung la mai bine de 50% din prețul lui. Între 15 și 20 de mii cumperi o parcelă de 500mp într-o localitate de pe lângă oraș. Ține cont din start de accesul la utilități și cât costă ele! Dacă n-are încă strada asfaltată, nu te încrede în vânzător sau edilii care-ți promit ”la primăvară!”. Sunt atâtea variabile în joc încât te poți trezi că-ți cresc copiii mari și tu ieși din curte tot în cizme de cauciuc. La Bunloc sau Sânpetru dezvoltarea urbană e suprasaturată. Sânpetru din Brașov devine ce e Floreștiul pentru Cluj. Încă mai are timp, dar axa Tractorul-Rulmentul-Sânpetru pe artera 13 Decembrie va deveni mai populată decât cartierul Steagu’.

Din ce-mi spun constructorii, cu 85-100 de mii de euro reușești să ridici în împrejurimile Brașovului o căsuță mult mai încăpătoare decât un apartament de 3 camere. Și mai ai și curte! Dar trebuie avut grijă cu cine lucrezi, ce materiale cumperi, să nu fi fraierit la bani și materiale de echipa de constructori.

Înainte să te muți e musai să ții cont de magazine, școală, grădiniță, clinici și cam tot ce ai avea nevoie până la adânci bătrânețe. Relativ importantă este și distanța până la locul de muncă. Nu mai ieși la pensie de la fabrica unde te angajai la 18 ani ca pe vremea lui Ceașcă, dar contează dacă timp de 8-10 ani consumi 50 sau 150 euro lunar cu combustibilul pe navetă.

Perspective

Dacă nu ai un motiv real să te grăbești în achiziția unei locuințe, mai așteaptă 2-3 ani. Sigur bula asta nu va mai dura mult. Nu pentru că o spun specialiștii alarmiști, ci pentru că la un moment dat toți cei care ar trebui să cumpere o vor face, iar dezvoltatorii vor trebui să încetinească ritmul construcțiilor și prețurile se vor plafona. Primul semn va fi atunci când se vor rări avansurile și creditarea nu va mai fi atât de facilă. Mai trebuie avut în calcul și apartamentele vechi de pe piață. Cele din anii ’50-’60 vor fi deja ruine peste 20 de ani, dar în Brașov sunt cartiere întregi construite dupa 1980. Prețul apartamentelor comuniste se va prăbuși, deja toți sunt ahtiați după apartamentele noi pentru că sunt comparative la preț cu cele vechi. Când ai alternativă un apartament făcut în 1988 într-o zonă înverzită, cu piața la doi pași cu 10-15 mii euro mai ieftin decât unul nou la Ocolitoare, parcă apartamentul mai bătrân ca tine devine interesant. Așa suntem noi românii, legați de glie și ne place proprietatea. N-am sta în chirie să ne relocăm după cum dictează piața muncii.

 

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.