FOTO: Brașovul în Primul Război Mondial

Locuitorii Brașovului au simțit din plin efectele Primului Război Mondial. Tinerii orașului de toate etniile au fost mobilizați pentru Frontul Sârbesc din primele zile ale conflagrației. Între iulie 1914-august 1916 mulți au ajuns și pe fronturile din Galiția și în Alpii italieni. Orașul a devenit câmp de luptă în ofensiva românească din august 1916. La două zile de la intrarea României în război, pe 16 august 1916 armata română intră în oraș. Întâmpină puțină rezistență, armata austro-ungară fiind concentrată pe fronturile rusești și sârbești. La 16 august Brașovul are primul primar român, Gheorghe Baiulescu.
Între timp, austro-ungarii se repliază și primesc ajutor militar de la nemți, Erich von Falkenhayn fiind numit comandant al Armatei a IX-a a Imperiului German, responsabil pentru ofensiva de pe frontul sudic al Transilvaniei. Contraofensiva germană începe pe 1 octombrie stil nou, unde Armata a III-a Română este învinsă la Șinca, care se retrage în grabă spre Brașov. Bătălia pentru Brașov se dă în zilele de 7-8 octombrie 1916 (stil nou). În prima zi armata austro-ungară ocupă Codlea și Râșnovul și reușesc să forțeze retragerea soldaților români de pe culmea Stejeriș. Armata a IX-a germană nu reușește să intre din primul asalt în oraș. A doua zi armata austro-ungară împinge frontul Zărnești-Bran până peste Carpați, pozițiile întărite ale armatei române din Zărnești au cedat după lupte intense. Germanii forțează cu toată puterea intrarea in Brașov prin Bartolomeu. Beneficiază de o netă superioritate atât numeric, cât și a pieselor de artilerie și a numărului de mitraliere. Se creează o ambuscadă în care soldații români sunt secerați de mitralierele germane. Mor între 168 și 250 de soldați (depinde de sursă), restul sunt luați prizonieri).
,,A fost o luptă uriaşă, în cursul căreia compania şi jumătate din Regimentul 45 (Vlaşca) îşi cheltuise întreaga muniţie. Inamicul, văzând rezistenţa îndârjită ce i se opune, era de credinţă că în faţa sa se găseşte o puternică ariergardă românească. În consecinţă a concentrat puteri şi mai multe şi după două zile de lupte, a forţat în noaptea spre 10 oct. (duminică) trecerea liniei ferate dincolo de gara Bartolomeu, pe care o apăra căpitanul Cristescu Sava cu 1/2 companie, care a fost nevoit să se retragă în faţa puhoiului inamic. Prin retragerea aceasta subită în decursul nopţii, aripa stângă a liniei de trăgători, care se afla înșirată de-a lungul liniei ferate dincoace de gara Bartolomeu spre gara Braşov, a rămas descoperită şi neavizată despre cele întâmplate” scria Gazeta de Transilvania în 1921.  În 1919 în Brașov este instalată administrația Regatului Român.

Brasov_1914
Brașov 1914
Brasov-1915
Brasov-1915
Brașov_1916
Brașov_1916

 

Brasov_1916_21
Piața Sfatului 1916
Brasov_1916_22
Piața Sfatului 1916
Brasov_1916_1jpg
Piața Sfatului 1916
brasov 1916 5
Soldați Germani în fața Casei Sfatulului 1916
Tunuri_capturate_de_nemti
Tunuri românești capturate de germani după ofensiva din 7-8 octombrie 1916. Piața Sfatului

brasov 1916

Erich von Falkenhayn
Ceremonie militara1916
Ceremonie militara 1916
Bombardamente
Bombardamente Brașov, oct. 1916
f-fff-117
Soldați germani undeva în oraș 1916
f-fff-116
Tunuri românești capturate de nemți pe Strada Vămii
kronstadt1
Regimentul austro-ungar în fața Bisericii Catolice de pe Strada Vămii
brasso66
Soldați secerați de mitraliere în fața Bisericii Bartolomeu

 

Masacrul_Bartolomeu
Masacrul de la Bartolomeu

 

Tren_refugiati
Tren cu refugiați după ofensiva românească
kronstadt3
Brașov, cca. 1918

 

 

 

Surse:

rumanianmilitary.ro

enciclopediaromaniei.ro

delcampe.net

kieselbach.hu

okazii.ro

http://www.george-damian.ro/

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.