Epopeea mallurilor eșuate ale Brașovului

Deschiderea Coresi Mall a generat multe controverse în vulgul brașovean sedus și abandonat de nenumărate ori de diverse companii care au dorit să deschidă apetitul de shopping locuitorilor de sub Tâmpa. Patriotismul local a primit vânt în pânze, pofta nesatisfăcută de aeroport și autostradă fiind alinată de mall, un moft de care se bucurau constănțenii, ieșenii, bucureștenii, ploieștenii, clujenii, timișorenii, chiar și piteștenii, numai brașovenii nu.

În ultimii zece ani, Brașovul a avut trei tentative de mall și alte șase proiecte pe hârtie, cel puțin asta reiese din presa vremii.

intrare-eliana

Primul ,,mall” s-a dorit a fi Eliana, un proiect al lui Maor Zinger, un nene venit din Israel care n-a crezut în criza imobiliară românească. Eliana Mall s-a deschis în 2004 vis-a vis de Brintex  (un fel de ,,Europa” plin de chinezării, dar care în acea perioadă a făcut de 10 ori mai mulți bani pe spatele brașovenilor, mai deschiși la buzunar spre pantofi sport Didibao decât spre Nike sau Adidas). Acesta avea o suprafață de 17.000 metri pătrați i o suprafață comercială de peste 10.000 mp. S-a deschis cu peste 40 de magazine, Cinema Multiplex cu 3 săli ce mai rezistă încă, iar ca branduri din ce-mi amintesc găzduia Nike, Adidas, un magazin de țoale marca Cătălin Botezatu, Motor, Levi’s, etc.

Eliana s-a redeschis prin 2006, spațiul comercial fiind extins pentru a face loc supermarketului Real care prin 2013 a devenit Auchan. Tot prin 2006 în Eliana își deschidea porțile Club Discover, rămas în istorie pentru concursurile de miss gen ,,Miss Fotomodel România” și ,,World Bikini Model”, niște chiloțăreli made by Bote.

În prezent, Eliana a rămas cu Auchanul, reprezentanțe telecom și de mobilă, Leonardo, multiplexul, vreo două restaurante și chiar magazine cu haine second-hand.

MacroMall-Brasov

Macro Mall s-a deschis în 2005, fiind amplasat la ieșirea dinspre DN1 și avea o suprafață închiriată de 7.500 de metri pătrați. În apogeul său, avea în jur de 50 de magazine, printre care Amely shoes, B&B Collection, BenVenuti, C.A.T.O., CB&D Fashion, Davidoff, Domo, Editura Teora, Gatta, House of Art, Jeorjette, Jolidon, Junker – Motor, Karotte, Kenvelo, Kids Land, Kids Republic, La Republique, Levi`s Store, Piera, Samsonite – Lacoste, Steilmann, Stone Creek, Vinexpert, Vodafone.

Era binecunoscut brașovenilor nu pentru capacitatea sa de a capta clienți, ci pentru selfieurile făcute cu dinozaurii de plastic de la intrare și pentru amatorii de carting care se agitau pe pista de lângă parcare. Între timp, reprezentanțele cu ștaif au intrat în colaps una câte una, lăsând spații goale pentru totdeauna. Macromallul și-a dat obștescul sfârșit destul de târziu, prin 2013.

myplacedescărcare

My Place s-a deschis vis-a-vis de Gara Brașov în toamna lui 2005 și a murit într-un incendiu prin 2012, când clubul Kasho de la etaj a făcut combustie spontană, deși gurile rele au bănuit că ar fi fost autoaprindere. În memoria colectivă brașoveană a rămas ca locația pentru clubul Dash în care ,,dădeai o bilă” la mesele de biliard, se putea juca darts și ping-pong. Pe la parter găseai haine de la CATO și se mutase la un moment dat service-ul regional al defunctei Nokia. Pe la etaj erau niște fastfooduri, iar la deschidere și-a găsit loc Cinema Pro. Cum cinefili nu prea avem, s-a făcut loc imediat clubului Kasho în care găseai din belșug studenți atârnați trei ore la un Cuba Libre.

Magnolia

Magnolia Shopping Center s-a deschis prin 2006 și trebuia să fie un micro-mall de cartier amplasat pe locul fostei fabrici Temelia, ridicat de Temvar. La deschidere s-au călcat studenții în picioare pentru un Motorola la 10 lei ,,la liber”. Costa mai mult cartela Cosmote cu 2.000 de minute. Acolo s-au relocat pentru moment mai multe magazine din Star și de la Onix, gen Mondex și House of Art.

Ca supermarket, la Magnolia și-a făcut veacul Artima transformată în Carrefour market. Probabil asta l-a salvat până astăzi.

Unirea_Shopping_center

Unirea Shopping Center a fost ultima tentativă de mall, inaugurată chiar înainte de sosirea crizei în România, prin primăvara anului 2008 tot lângă Gară, investiție a soților Adamescu. S-a vrut să fie o replică brașoveană a magazinului Unirea din București, dar nu prea i-a ieșit. Suprafața închiriată este de 18.000 metri pătrați, la subsol fiind cea mai intensă activitate economică, acolo unde există supermarketul Penny XXL. La parter au venit pentru prima oara la Brașov mărcile Stradivarius, Berksha și Pull&Bear. Atunci au apărut la Brașov și H&M plus multe alte mărci care între timp au plecat cu coada între picioare din lipsă de clienți potenți financiar. La etajul 3 poți mânca cea mai ieftină pizza dintr-un mall (fie el și tentativă de mall), la 12 lei. Tot acolo îți dai seama că Brașovul are primul mall din România cu păcănele. Poate mă înșel…

Acum vreo câteva luni se zvonea că Unirea se va extinde, deși are mai mult de jumătate din spații goale. Probabil că între timp dezvoltatorii s-au răzgândit.

Proiecte eșuate sau rediscutate

De-a lungul anilor, s-au mai luat în calcul încă vreo 6 proiecte de construire a unor noi malluri la Brașov. Dintre ele, ar fi de amintit:

korona_mall

 • Korona Mall, trebuia inaugurat încă de prin 2009 pe fosta platformă Fartec, când polonezii de la Echo Investment au preluat 4,5 ha pe care plănuiau construcția unui centru comercial de  53.000 metri pătrați. Astăzi, presa relatează că proiectul este preluat de către PIMCO și sunt șanse să avem totuși de unde cumpăra semințe când mergem la meciurile lui FC Brașov;
 • Cora Mall trebuia să prindă contur pe locul fostei fabrici Hidromecanica. Probabil un geniu de la urbanism s-a gândit că Brașovul ar putea fi primul oraș din lume cu un mall fix în Centrul Civic. Prin 2010 Cora a cumpărat 40.000 mp, dar s-a răzgândit după ce a făcut gropile pentru fundație și parcarea subterană. Prin 2014 s-a aflat că AFI Europe vrea să preia proiectul.
 • Polus Center Brașov trebuia început de prin 2010, dar termenele de finalizare au tot fost devansate până când s-a renunțat la proiect. Urma să aibă peste 85.000mp, așa cum relata bzb.ro.
 • Tiago Mall Brașov urma să vadă și el lumina zilei prin 2010-2011. N-a fost să fie!
 • Roua Shopping Park urma să fie construit de Immofinanz prin 2010;
 • Leisure and Shopping Center trebuia construit pe fosta platformă Lemexim prin 2012, scrie newsbv. Și acest proiect a murit din fașă.

Până să visăm la următorul mall brașovean, hai să vedem cât rezistă Coresi, dacă Unirea va supraviețui și dacă nu cumva ne vom trezi peste vreo 5-6 ani că singurul loc de shopping de la poalele Tâmpei va fi tot magazinul Star. Exact ca în 1975!

Facebook Comments Box

12 comments

 1. La un oraş, fie el şi “mun’cipiu dă judeţ” ce are aproximativ 250.000 de locuitori, hai cu un +/- 5% (studenţi, turişti, etc), enormităţi comerciale sunt pur şi simplu nesustenabile.

  1. Chiar crezi ca nu vine lumea si de la Sf. Gheorghe, Codlea, Ghimbav, Fagaras, + droaia de bucuresteni de weekend. Sa nu mai zic ca mai vine si moldoveanu de prin alte parti ca doar la Focsani nu au mall au doar Carrefour. Cred ca aia 250000 tocmai s-au transformat in aproape 1 mil. Chiar si de curiozitate si tot vor veni. Toate mall-urile abordate in articol au fost niste catastrofe urbanistice si arhitecturale care nu ma mira deloc ca au dat coltul. Cine trebuia si-a luat banii si acu` rade cu gura pana la urechi de pe o terasa de pe la “Belvedere Residence”.

   1. Catastrofe urbanistice… Lumea chiar nu merge deloc la unirea… Asta-i ba mentalitatea tipic romaneasca… Totul e jenibil la noi in tara.

 2. Cam rautacios articolul… Nu-i nimic scris de bine aici ci doar de rau. Mi se pare corect ca atunci cand scrii un articol sa arati lumii si partea pozitiva a lucrurilor…

 3. Partea buna a lucrurilor este ca inca mai sunt bani de “spalat”. Si stati voi linistiti, ca atata vreme cat exista paine in tomberoane, vin la 1 leu litrul, manele la TV, profesori de 2 bani in scoli si “baieti destepti” la carma tzarii, romanul va sta grohaind cu burta la soare astepand ajutorul social sau alocatia copiilor. Cat despre romanii harnici, jos palaria si un sigur sfat : ” Plecati din tzara ! Lasati “grohaitorii” sa flamanzeasca. E posibil ca intr-o zi, foamea sa ii scoata in strada si de data asta sa “execute” pe cine trebuie !

 4. vesnicul nostru Universal “Star” va sta in picioare! in schimb Coresi in max 2 ani este gata! Daca se straduiesc un pic arhitectii ar iesi cateva de apartamente pentru familiile nevoiase, in aceste molluri 😉

  1. Apartamente se tot fac, nu-i nevoie exact acolo. Dar se fac pentru cine are bani de rata, in condițiile in care un salariu din Brasov e cam cat o rata medie a unui apartament. Cam asa sta treaba cu veniturile in minunatul nostru oras

 5. Coresi o sa fie un proiect de durata, sunt joburi destule in zona aia si o sa apara si mai multe.

  Eu lucrez la IBM, am salariu de 5700 Lei pe luna imi permit sa platesc si rate la un apartament nou construit in acea zona.

  Mai sunt locuri libere cu salarii generoase, fara pile sau combinatii. Si o sa extinda compania oferind alte oportunitati.

  Se poate si in Romania, de ce nu?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.