Despre cum mai e infierata propria initiativa si Capitalismul in Romania

Aseara, tarziu in noapte imi incepeam ritualul de citit presa online si ma logam pe evz.ro. Cand vad articolul de prima pagina ma apuca groaza: ,,Planul secret al lui Patriciu!”.Nu era implicat in vreo invarteala politica anti – Base, ca as fi mai inteles indignarea Evz-ului, ci un proiect economic ingenios (spun eu) prin care fostul petrolist doreste sa creeze o retea de sute de magazine pe roti ce vor impanzi tara si care vor vinde produse alimentare si de tot felul sub pretul pietei deoarece necesita costuri reduse si nu vor fi nevoite sa plateasca atatea taxe impovaratoare statului.

Versiunea Evz vine de fapt sa socheze cititorul, speculand falsa idee ca magnatul si oligarhul roman va da o grea lovitura celor mai saraci intreprinzatori de la noi… Bine, nici nu mai trebuie sa lecturezi in sine articolul, e de ajuns sa downloadezi versiunea tiparita si ai sa vezi un Patriciu cu un rictus de chiabur si o privire vicleana, totul pe un fond negru, de parca ar fi manifestele comuniste din anii ’50 indreptate impotriva mosierilor de catre noii colhoznici romani. Unde mai pui ca totul este prezentat ca o demascare, exact ca in perioada mai sus amintita, Evz descoperind planul diabolic patrician (termen inventat tot in aceeasi redactie) ,,printr-o investigatie jurnalistica demarata in Bucuresti si continuata prin Olanda si Elvetia”. Aha, deci vasazica, si cu ramificatii internationale… avem dusmani atat in interiorul patriei, cat si din afara, mama lor de capitalisti! Ni se spune ca proiectul va demara destul de repede, pe la sfarsitul primaverii (deci de 1 mai, dragi tovarasi, inarmati-va cu furci si topoare, si haidem la revolutie anti-capitalista!!), iar chioscurile se vor inmulti ca ciupercile dupa ploaie, va fi o invazie in toate urbele tarii, mai ceva ca brutariile turcesti din anii ’90.

Elucubratiile celor 2 autori ai Bulinei Rosii nu se opresc aici, ci ne atentioneaza ca s-ar putea sa cada in plasa oligarhului toata populatia saraca ce facea pana acum cumparaturi pe datorie, pe caiet, numai ca acum caietelul e inlocuit de card (sic!). Asadar, hot tare Conu Dinu, te prinde la mana si nu mai scapi, iti ia banii electronic! Mai jos citesc cum e impanzita caracatita mogulului prin Olanda, ba chiar baietii au urmatoarea formulare: ,,i-au luat urma”- deja de aici iti dau impresia ca ar fi cumva fugar, sau un fel de Maria Vlas care a plecat cu banii de la FMI, bani truditi de romanii necajiti domne, care iau pe datorie alimente… imi dau lacrimile!

Dupa ce ni se dau detalii despre nenumarate off-shore-uri si conexiuni ascunse, ni se da verdictul: Patriciu mai da o lovitura, un tun, ruinand magazinele de la coltul blocului, micul comerciant cinstit, urmand ca el sa isi ingroase buzunarele si asa doldora de miliarde provenite din afaceri cu petrol. Poate baietii de la Evz nu stiau, dar in Romania e o piata libera, iar asta nu e decat o idee ce va dovedi in timp cat de profitabila va fi. Nimeni, nici macar marii economisti ai ziarului nu pronunta cuvantul dumping, pentru ca el nu exista. Deci, care e smecheria? unde e ilegalitatea? oare nu asta e capitalismul – supravietuiesti daca ai preturi competitive si idei bune? sau inca nu au aflat ca si asa exista fel de fel de magazine de oras care si-au construit magazine de cartier cu branduri de rasunet, micile magazine no-name supravietuind cu greu, numai cateva?

Regret ca tocmai un ziar ce a luptat ani de-a randul impotriva stangii si a politicilor anti-reforma ale FSN-ului din perioada de tranzitie, ce a militat tot timpul (pana in urma cu ceva vreme) pentru valorile economiei de piata neo-liberalismului, a ajuns sa infiereze tocmai el capitalismul ca si activistii din ’90 ce strigau isterici ,,Noi nu ne vindem tara!”. Eu stiu ca ei au mai avut derapaje hilare de-a lungul timpului, cand au scris ca o closca a nascut puii vii, iar apoi proprietara gainii a ars de vie, dar ala era articol de tabloid, nu anti-reclama indreptata impotriva unei idei de afacere cat se poate de cinstita.

Poate ca e de vina si noua orientare a ziarului, deoarece de cateva saptamani el e detinut de catre dl. Chirovici, patronul de la B1 tv, sau ma rog, Base tv… Te pomeni ca numai clientii si inregimentatii politic portocalii au dreptul sa faca afaceri (covarsitor de multe cu statul), numai ei au voie sa prospere, iar oligarhii care se intampla sa fie de alta culoare politica, sau ,,care au complotat impotriva presedintelui”- ca sa il citez pe unul din editorialistii evz, dl. Mihaies, nu au dreptul.

Nu pot sa nu fiu cuprins de tristete cand vad ca un ziar care era odata cainele de paza al democratiei, undeva prin 2002-2004, pe vremea cand un guvern de stanga cumpara tacerea presei cu publicitate de la stat iar ei continuau sa isi faca meseria, tocmai Evz arunca cu dejectii impotriva celui mai mare capitalist roman, care a mentinut multa vreme o parte a industriei romanesti la locul binemeritat, un om care a dat paine catorva zeci de mii de romani (si la Rompetrol nu prea gaseai salariu sub 1000 de coco), platind impozite de miliarde in vreme ce presa il infiera ca si-a marit averea.

In Adevarul de astazi dl. Patriciu tocmai ne anunta ca spre deosebire de altii prefera sa isi tina banii in Romania, iar sistemul fiscal din tara noastra e incomparabil mai impovarator decat Georgia, care, intre-o invazie ruseasca si 3 grenade explodate in Abhazia reuseste sa devina incet-incet Elvetia Caucazului. Iata linkul:

P.S. – Nu m-a platit Patriciu ca sa-i iau apararea in postarea asta, e el destul de apt s-o faca, nici nu am luat nicio bursa de la el vreodata pt. ca am fost prea restantier pt asa ceva! Faptul ca avem aceeasi adeziune politica nu se explica decat prin valorile comune ce ne leaga pe toti membrii.

Astept reactii!

Facebook Comments Box

8 comments

  1. Se pare că băieţii şi fetele de la EVZ au uitat complet de impozitul forfetar. Sau şi de apariţia acestui bir se face vinovat tot acelaşi, personaj, Dinu Patriciu? 😀

  2. eugen chirovici nu este director b1tv, ci consilierul lui mugur isarescu, ecoonmist si scriitor (google si wikipedia va poate lamuri ce-i cu omul).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.