De ce bem? sau de ce consumăm alcool?

De ce bem noi oare? nu am aflat răspunsul complet la această întrebare, deși am băut destul de des. Faci cunoștință cu licoarea magică undeva prin adolescență, în liceu, poate odată cu prima țigară și n-o mai lași niciodată.

Alcoolul are diferite prezențe în viața noastră: fie efemere, fie la chefuri, fie așa cum mi se întâmpla mie într-o perioadă – după o perioadă superliniștită simțeam nevoia la 2-3 luni să mă fac mangă! și ocazii se găseau…

Mă gândesc ce bună e berea la mare și la grătar, ce bun e whiskeyul cu energizant în club și ce bine pică uneori o tequila! Ce mult te ajută uneori alcoolul atunci când ai nevoie de extra-tupeu la agățat sau când nu ai puterea necesară să dansezi…

Alcoolul ne e tare drag nouă românilor, nu degeaba ne-am trezit între slavi și unguri, mari cheflii și ei. Bem la botez, la nuntă și bem la înmormântare, mai rău ca în filmele lui Kusturica…

În momentele romantice bei un vin roșu sau o șampanie, când ți-e frig bei o palinkă, iar când nu ești bun de nimic un Unicum… Oare ce fluviu mare ar fi Bârsa dacă ar curge toată băutura noastră acolo?

Multă lume bea din obișnuință, dar, contrar părerii unora eu nu fac întocmai, ci mai degrabă conform stării în care mă aflu sau conjuncturii. În cămin era o stare de fapt să te afli pe coridor cu un pet de bere în mână, iar asta nu-ți conferea statutul de cocalar pe care îl au cei de prin cartiere, acompaniați bineînțeles și de semințe… Era o simbioză student-bere, fie vară, fie iarnă.

Facultatea de Silvicultură are în subsidiar titlul de Școală de Băut Profesionist, iar acolo toți își iau brevetul din prima. Cursurile se țin în Căminul 9 și CP3 –  ,,Prietenii știu de ce!” – ca să uzitez un slogan de hamei. Post facultate rămâi cu multe amintiri despre chermeze și chetele făcute ad-hoc.

Și nu beau numai studenții, la noi bea și Președintele țării și mai pleacă și cu mașina, deci beția e generalizată în patria care l-a tot ales..

Sănătate să fie, să avem pentru ce cinsti!

Facebook Comments Box

5 comments

  1. super …adevarat despre Facultatea de Silvicultura din Brasov…am avut amici care au temrinat ..si am auzit multeeee povesti 😉

  2. Tatal meu a fost alcoolic. S-a lasat de acest sport cu mare chin, si in urma multor boli colectionate de-a lungul practicarii acestui sport extrem.
    Eu o luasem pe acelasi drum. Dar intr-o zi am zis STOP! Acum am mai mult de 5 ani de cand nu am pus picatura de alocool in gura, nici macar bere. Sper sa nu mai beau niciodata.

  3. Rar mi-a fost dat sa citesc ceva cu atata placere…Mult umor, descriere extrem de sugestiva…Cred ca amintirile de student caminist iti vor ramane toata viata. Nu pot sa nu simt o usoara invidie…Studentiile mele au fost mai putin vii sau chiar deloc. Deh, le-am facut…acasa 🙁 Adica am invatat si iar am invatat si nu stiu ce-as putea povesti in afara de asta. Nu-mi ramane, deci, decat sa citesc amintirile tale. Felicitari! What for? Si pentru amintiri, si pentru calitatea exprimarii scrise!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.