Cum au dispărut radiourile din Brașov

Radiouri_disparute

În Brașov emit mai multe radiouri naționale, dar radiouri locale 100% au rămas doar trei: Radio Brașov, TEX Fm și Nova FM.

Radioul local ia ființă sub Tâmpa acum mai bine de 22 de ani când se nasc două posturi: Radio 1 și Radio Brașov. A urmat Radio Plus și Radio Tâmpa. Printre cei care au lucrat acolo se numără Cornel Ichim, Mihaela Tatu, Claudia Popa, Cornelia Crevean. Radio 1 a murit, lăsând locul lui Național FM pe 95,8. Timp de vreun an National FM emitea exclusiv din Brașov, apoi a preluat emisia din București.Cornel Ichim a lucrat o perioadă și la Național FM, la o emisiune de seară.

Radio Direct a emis pe frecvența 105,5, în alternanță cu Radio Contact. În echipă era Ruxandra Petrescu. În prezent pe acea frecvență emite TEX FM, postul lui Tică, după cum îl știe lumea.

Radio Brașov a rezistat peste timp, emite pe 87,8. La începuturile lui, echipa era formată din Gruia Andronic, Onelia Pescaru, Vlad Popescu, Calin Muresan, Nora, Marius Cretu  și alții. Mult timp a avut în portofoliu Radio Special pe 93,8, care a fost înlocuit de Super FM, radio cu manele ascultat cu nesaț de taximetriști. Radio Special a reînviat acum vreo 3 ani pe o frecvență de Săcele care se aude prost (89,5), între EuropaFM și ProFM.

Dinamic FM-ul emitea pe 91,2, genul de muzică fiind un dance mai rafinat decât ce găsim acum la Radio 21 sau Kiss Fm. A murit, lăsând locul lui Mix Fm, pentru ca mai apoi pe acea frecvență să emită Magic FM-ul de la București.

Radio Impuls emitea pe 101,5 muzică foarte ascultabilă ziua, dar seara strecura manele. Pe acolo au trecut Sergiu Voicu, Marian Maican și Claudia Popa și Tudor Ionescu de la Fly Project. A lăsat locul lui Kiss Fm, urmașul național al regretatului Radio Contact.

Pe 96,4 a emis o vreme Radio Star de la București. Vreme de vreo 6 ani pe acea frecvență s-a putut asculta Radio DJ, al trustului RTT. Un radio foarte ascultat de tineri, muzică de clubbing. Acum mai bine de un an i-a luat locul Sport FM de unde se aude vocea răgușită și rârâită a lui Radu Banciu.

Pe 98,2 emite de ani buni Nova FM. Pe vremea când mai zapam printre posturi la mașină prindeam pe Nova ba rock bun din playlistul lui Vali Blajovan, ba muzică populară. Altădată se retransmitea o emisiune politică de la NovaTV.

Pe 91,4 și pe 99,6 se poate asculta de vreo două săptămâni DigiFM, din rețeaua națională. Pe vremuri, posturile naționale care emiteau în Brașov aveau 3-6 ore de emisie locală, cu DJ-i de aici. Mai o dedicație, mai o știre locală, acum s-a renunțat și la practica asta, din motive de costuri.

Motivele dispariției radiourilor locale sunt diverse: fie n-au fost atractive pentru piața publicitară, fie s-au aflat/se află în componența unor trusturi mai mari cu ramificații politice (RBV, Nova), fie au fost cumpărate de trusturile naționale. Va mai rezista vreun radio local peste 4-5 ani? Greu de spus!…

 

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.