Cum ar fi arătat România dacă Ardealul n-ar fi votat niciodată

Un prieten de pe Facebook nemulțumit că ardelenii au cam încurcat calculele lui Ponta, sugerează în glumă ca pe viitor, noi ăștia de peste arcul carpatic să stăm acasă și să nu mai facem nici politică, dacă se poate.

Un exercițiu simplu de istorie contrafactuală ne arată că România ar fi fost condusă din 1990 până astăzi de PDSR ulterior PSD, Iliescu, Năstase, (Geoană) și Ponta. Iar PSD-ul n-ar fi avut în mod constant 33-35%, ci undeva între 50 și 55%.

În mai 1990 Iliescu câștiga alegerile en fanfare, cu peste 80%, singurele județe unde a câștigat Ion Rațiu fiind Harghita și Covasna. Sudul, dar și restul țării trăia sub iluzia că Rațiu și Câmpeanu n-au mâncat salam cu soia ca tovarășul Iliescu. În Parlament, dezechilibrul era demn de țările africane: FSN a obținut 67,53 % din mandate, iar UDMR și PNL câte 7,34 % fiecare, PNȚCD nu ajungea nici la 3%. Județele fruntașe ale FSN-ului au fost Teleormanul (87%), Botoșani (87%) și Vaslui (86%). Deci, FSN ar fi câștigat oricum alegerile, fără Ardeal UDMR-ul n-ar fi existat în calcul, poate că și PNL-ul ar fi luat mult mai puțin. Frontul Salvării Naționale ar fi trecut de 80%, iar nea Nelu de 90%. Brrr!

În 1992 au loc primele alegeri sub auspiciile noii Constituții, unde din nou stânga făcea legea. Ion Iliescu câștigă în turul doi cu 61% la 39% impotriva lui Emil Constantinescu. Practic, niciun județ din vechiul Regat nu votase cu Emil Constantinescu, doar la București scorul era foarte strâns. 

La parlamentare, Opoziția este reprezentată doar de CDR și UDMR și FSN-ul lui Roman care-și schimbă numele în PD, PNL-ul nu trece de pragul electoral. Se formează ,,patrulaterul roșu” pentru o nouă majoritate din FDSN, PSM, PUNR și PRM. Partidele de dreapta nu obțin majoritatea în niciun județ, dar CDR a avut cele mai bune rezultate în județul Timiș (42%), București (32%), Caraș-Severin (31%) și Arad (29%). FDSN a fost votat masiv în Moldova și sudul extrem: Botoșani 56%, Vrancea 51% și Teleorman 50%. Așadar, Ardealul și Bucureștiul au furnizat bazinul electoral al dreptei și atunci. 

În 1996 per ansamblu lumea se cam plictisește de neo-comuniștii lui Iliescu, regim marcat deja de o perioadă de criză economică și inflație galopantă. Dar sudul și Moldova continuă să voteze la fel. Excepție fac Bucureștiul și județele Prahova, Constanța și Galați (în turul II). În turul I Iliescu era pe primul loc cu 32%, Constantinescu pe locul doi cu 28%. Petre Roman, privit drept un stângist reformator, ia aproape 21%, câștigă în județul Prahova. În turul II, Emil Constantinescu își unește forțele cu Petre Roman, câștigând cu 54 la 46%.  Alegătorii de etnie maghiară votează masiv, în jur de 90% pe Emil Constantinescu, ca județe fruntașe fiind tot cele din Ardeal, pe lângă Covasna și Harghita obține scoruri mari în Timis, Sibiu și Satu Mare.

La parlamentare, CDR obține 36%, PDSR 27%, USD 16%. Harta politică rămâne aproape neschimbata, Ardealul și Bucureștiul ridicând Dreapta, iar sudul și Moldova au votat majoritar cu stânga. Podiumul CDR-ului este ocupat de București, urmat până la ”mențiuni” de județele din Transilvania: Timiș, Sibiu, Caraș-Severin, Alba și Arad. UDMR-ul intră pentru prima oară la guvernare și iese abia acum vreo doi ani…

Se poate trage concluzia că fără Transilvania, doar Bucureștiul, Constanța, Prahova și Galațiul nu l-ar fi scos pe Emil Constantinescu președinte, probabil nici cele 9 procente dintre CDR și PDSR n-ar mai fi existat. 

În 2000 guvernarea dezastruoasă a Dreptei, culminată cu marile restructurări și revolta minerilor din 1999 umflă PDSR-ul și pe Ion Iliescu, dar și pe extremistul Vadim Tudor care voia să facă ordine cu mitraliera pe stadion. Chiar și în atari condițiuni, se găsesc vreo 3,2 milioane de oameni care să-l voteze pe Tribun în turul I și 3,3 milioane care au mers și a doua oară la vot pentru el. Eu nu-mi explic ce-o fi fost în capul lor, dar mă rog…

Din disperare de cauză, chiar și simpatizanții Dreptei au votat în turul doi Ion Iliescu ce a obținut 67%. Eram în anul 2000, în mileniul 3. Și totuși, lumea a votat masiv Iliescu și Vadim…

La parlamentare se introduce pragul de 5%, unde intră doar cinci formațiuni: PDSR (45%), PRM (25%), PD și PNL (câte 9%), UDMR (8%). Adrian Năstase ajunge premier. Puținele voturi ale Dreptei vin tot din Ardeal și București. Presupunând că nu vota Ardealul, am fi avut doar PDSR și PRM în Parlament. De vis!

În 2004 are loc marea confruntare între Năstase și Băsescu deoarece nea Nelu nu mai putea păcăli pe nimeni să candideze. Năstase venea după o guvernare cu creștere economică, dar baronii locali rodeau totul în țară ca lăcustele. Aproape toată presa era aservită Puterii lui Bombonel. Turul doi este câștigat greu de Traian Băsescu, cu 51% la 49%.

La parlamentare, PSD+PUR aveau 41%, PNL+PD 34%, PRM 13%, iar UDMR 5%. Chiar și cu UDMR, Traian Băsescu a avut nevoie de PUR-ul lui Voiculescu pentru a încropi o majoritate pentru guvernul Tăriceanu. Dacă nu era Ardealul, l-am fi avut pe Năstase președinte două mandate. Fără UDMR-ul și voturile ardelenești ale Alianței DA, PSD-ul ar fi guvernat fără probleme ca și în 2000-2004.

În 2008 am avut doar alegeri parlamentare. A fost primul vot uninominal. PSD-ul a avut cele mai multe procente (34%), dar dat fiind algoritmul, a avut mai puține mandate decât PD-L (33%). PNL a luat 19%, UDMR 7%. Grosul voturilor PD-L și PNL au venit din Ardeal. Fără Ardeal am fi avut și atunci un guvern PSD.

 

Prezidențialele au avut loc în 2009. Traian Băsescu venea după un mandat controversat, PSD-ul l-a băgat în luptă pe Geoană, un diplomat mai spălat. Geoană a câștigat în turul doi la limită în țară, dar a pierdut pe mâna Diasporei. Oricum, Traian Băsescu a fost votat masiv în județele din Transilvania. Cele două grafice pe regiuni sunt elocvente. 

Alegerile locale din 2012 urmau guvernării Boc, stigmatizată pentru tăierile de salarii din sectorul bugetar și alte măsuri impopulare. PNL-ul își dă mâna cu PSD-ul și amândouă reușesc să cucerească și Ardealul sub umbrela USL. Voturile PDL vin din județele unde au primari și șefi de consilii județene, în mare parte din Ardeal, Suceava și Neamț. UDMR-ul își păstrează colegiile unde etnia maghiară e majoritară.

Alegerile Prezidențiale din 2014 au arătat din nou că Ardealul poate da peste cap calculele Regatului atât prin reprezentantul său, cât și prin numărul de voturi. Ardealul l-a scos în ring pe primarul Sibiului, Klaus Johannis, reprezentantul Alianței Creștin-Liberale (PNL-PDL). Stânga a stat sub umbra lui Victor Ponta, un premier cu rezultate bune pe hârtie, dar cu un plagiat la activ și multă baronime sub lupa DNA.

În primul tur, Ponta a avut un avans de 10 procente (40,4 la 30,3). Și de această dată Transilvania și Diaspora au avut un rol hotărâtor. În turul doi procentul s-a inversat. Cele mai bune rezultate ale lui Johannis au fost înregistrate în Sibiu (80%), Covasna (78%), Alba (70%), Timiș (67%).

Rezultate Alegeri Parlamentare 2016 Roșu=PSD Albastru=PNL Verde=UDMR
Rezultate Alegeri Parlamentare 2016 Roșu=PSD Albastru=PNL Verde=UDMR

Alegerile din 2016 au venit după incendiul de la Colectiv și protestele ulterioare acestui eveniment care s-au soldat cu demisia Guvernului Ponta. Anul 2016 a fost marcat de un guvern de tehnocrați condus de Dacian Cioloș care a și organizat alegerile. PSD-iștii s-au întrecut în populisme, au creat o imagine proastă a unui guvern cuminte, fără buni comunicatori, mai ales în teritoriu. PNL s-a agățat de guvernul Cioloș ca timbrul de scrisoare, la fel și nou-înființatul partid USR, vedeta de la localele din București din iunie. PSD a ieșit cu un program de guvernare care citit părea coerent, dar de care s-a ales praful la nici un an distanță de la alegeri. Contează rezultatul final din decembrie: PSD-ul condus de Liviu Dragnea a făcut un scor istoric: 44,14 – cel mai bun din 1990 încoace. PSD-ul a sedus nu numai Vechiul Regat, ci și majoritatea județelor din Transilvania. PNL-ul a reușit o victorie la limită doar în județele-fief ale vechiului PDL (Alba și Cluj) și județul actualului Președinte Klaus Johannis – Sibiul. UDMR-ul a rămas constant, la fel ca în ultimii 27 de ani și a câștigat acolo unde a făcut-o întotdeauna: Harghita, Covasna, Mureș și Satu-Mare.

Putem spune că Ardealul a votat mai mereu altfel decât restul țării, întotdeauna influențând balanța în favoarea Dreptei. A se vedea că harta alegerilor prezidențiale din 2014 seamănă izbitor cu cele din 1992 și 1996. Semn că stânga n-a fost în stare să seducă Ardealul niciodată. 

O Românie fără voturile ardelenilor ar fi semănat mai mult cu Kazahstanul sau Azerbaidjianul decât cu ce avem acum.

 

 

Poza lu’ nea Nelu de aici:

Grafice: wikipedia

 

 

 

Facebook Comments Box

4 comments

  1. Ok, așa este, totuși ar fi fost mai corect dacă pentru alegerile prezidențiale din 2014 ai fi adăugat și harta turului 2 unde nu mai puțin de 6 județe (din care 5 din arcul extracarpatin) plus B+IF au votat majoritar K.I. Oricum comparatia cu alegerile din 1992 mi se pare forțată având în vedere cele de mai sus și că față de Iliescu, Ponta în turul doi nu a depășit 60% decât în 7 județe, spre deosebire de alegerile din 1992, unde este evident din harta ta că Iliescu avea scoruri de cca. 75% cam în toate județele din regat. Pe viitor consider că dreapta va câștiga din ce în ce mai mult teren în regat, în mod special în Dobrogea și axul Brașov-București.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.