Cerșetorii Brașovului

România trece printr-o criză cruntă. Brașovul e pe vârful icebergului și are printre cei mai mulți șomeri. În județ, situația e și mai dramatică. Așa se face că municipiul nostru drag e împânzit de cerșetori la fiecare colț de stradă importantă. În centru, prima impresie pe care ți-o lasă e la fel de mohorâtă ca vremea de afară: oameni triști, oameni amărâți, rromi și români (or fi și maghiari, dar cerșesc pe românește că-n Brașov mila nu e bilingvă); femei și bărbați, bătrâni nonagenari și copii de vârstă preșcolară. Unii au infirmități grave, alții-s mai sănătoși decât subsemnatul.

Mai există o specie care se târăște, se așează cu picioarele pe gheață, face orice ca să scoată un ban din buzunarul trecătorilor, la fel ca în Filantropica, după cum spunea Dinică: ,,mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană”. Viața bate filmul. Și ca să fac conexiunea și mai directă între film și realitate, nu pot să nu mă întreb oare cine controlează zona Piața Sfatului – Mureșenilor – Republicii pt. că tare strategic îs așezați mai toți milogii și toți își joacă alt rol decât colegul cel mai apropiat. Pe unul l-am văzut odată în autobuz numărându-și banii. Avea mai mulți decât aveam eu la ora aia în portofel și probabil mai mulți decât majoritatea celor cuprinși de mila lui.

Unii sunt binecunoscuți. De ani buni îi văd când traversez centrul, spunându-și același text. Și-și beau săracii același spirt-alcool metilic.

Viața-i din ce în ce mai grea, orașul mare și neiertător, întotdeauna va avea faliții săi și oropsiți ai sorții. Deci, noi actori în Filantropica jucată sub Tâmpa.

Facebook Comments Box

One comment

  1. Sa vezi in Bucuresti cati sunt! La metrou, in RATB spunandu-si poezia invatata pe de rost, pe bulevardul unde stau…in centru sunt cei mai multi. Deja ii stiu pt ca sunt aceiasi de ani de zile. E un tataie pe care il vad in fiecare dimineata in drum spre birou,indiferent de anotimp, sta langa o patiserie, e bine imbracat,barbierit, are scaunel si mai nou si telefon mobil pe care nu se jeneaza sa-l foloseasca. Si are si program de munca: de pe la 7, cred, pana pe la 10 cand lumea e deja la munca si nu mai trece nimeni pe acolo. Eu una, nu le dau nimic! Doar copiii mici ma mai induioseaza, dar ma gandesc si atunci de 2 ori dc sa bag mana in portofel au ba.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.