Cel mai mare astrofizician al Austriei este brașovean

Ploaie de stele

Oswald Thomas a fost profesor universitar de astronomie şi director al  Observatorului Astronomic din Viena. A pus la punct  metoda de calcul a  traiectoriilor meteoriților. Un asteroid poartă numele său, iar planetariul din Viena (Prater) a fost denumit Oswald Thomas în memoria marelui astrofizician brașovean.

Se naște în 27 iulie 1882 la Brașov într-o familie de sași intelectuali. Tatăl său era director la școala de fete, insuflându-i fiului încă de la o vârstă fragedă pasiunea pentru fenomenele astronomice. În 1907 pune bazele Biroului Astronomic din Brașov (Astronomisches Büro von Kronstadt), înființat chiar în casa părintească, cu scopul de a observa Perseidele și alte fenomene cerești. Scopul instituției era și de a educa brașovenii interesați de principiile de bază ale astronomiei.

Între 1910 și 1913 predă matematică și fizică la liceul Honterus, după care pleacă la Viena pentru a aprofunda studiile. Își ia cu el toate proiectele și observațiile Biroului Astronomic fondat la Brașov. În scurt timp predă astronomie la diverse școli de stat și private din capitala imperiului între 1913 și 1915. În 1915 devine șeful Observatorului Urania din Viena, post pe care îl ocupă până în anul 1922 și din 1933 până în 1934. În 1927 este instalat în Viena primul telescop Zeiss pentru planetariu din afara Germaniei, iar Oswald devine astrofizician șef al echipei care se ocupă de el. Între timp, publică lucrarea Der Himmel über Wien (Cerul deasupra Vienei), care se bucură de o enormă popularitate, atât printre specialiști, cât și în rândul publicului larg, neinițiat. Este prezentată de peste 1.000 de ori, fiind baza de inspirație pentru primul planetariu Zeiss instalat în America (Chicago).

În 1934 Oswald Thomas face o descoperire deosebit de importantă în astrofizică: după cercetări îndelungate ajunge la concluzia că obiectul ceresc M48 din catalogul Messier este de fapt NGC 2548, teorie general acceptată de către Academia Regală de Astronomie a Canadei abia în 1959.

El introduce pentru prima dată conceptul Triunghiului de Vară (,,Marele Triunghi”), este un asterism astronomic din emisfera nordică cerească delimitat de trei stele: Vega, Altair și Deneb, cele mai luminoase stele din contelațiile Vulturul, Lebăda și Lira. Creează un atlas al constelațiilor, valabil și astăzi și folosit inclusiv de NASA.

Până la pensie, Oswald Thomas a publicat peste 7.000 de lucrări și în jur de 278 de emisiuni radio. În 1941 devine membru de onoare al Universității de la Viena. După al Doilea Război Mondial Thomas a insistat pentru crearea unui planetariu public în Viena, în 1962, la 80 de ani, își vede visul împlinit. Moare în Viena  în februarie 1963.

Planetariul se află în prezent în Piața Oswald Thomas.

Prater Museum
Oswald-Thomas-Platz 1
1020 Wien
Öffnungszeiten:
Freitag bis Sonntag, 10 bis 13 und 14 bis 18 Uhr
e-mail: office@wienmuseum.at

 

 

 

 

Facebook Comments Box

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.