3 industrii care ar trebui să se dezvolte la Brașov

Mulți brașoveni au încă nostalgia vechii industrii grele, cu fabrici mari gen Tractorul UTB sau Steagu Roșu, care aveau zeci de mii de angajați. Astăzi avem o altfel de industrie în jurul Zonei Metropolitane Brașov, bazată în principal pe multinaționale din zona automotive și IT. Industria viitorului nu se mai bazează pe fabrici așa cum le știu bunicii noștri, tehnologia de mâine are alte legi.

UAV

1. Drone. În Brașov producția aeronautică s-a relansat de curând, avem Aerotec și Airbus, dar industria aeronautică militară se bazează din ce în ce mai mult pe drone (UAV în engleză). Marii jucători pe piață sunt China, SUA și Israel. În domeniul civil există o explozie a folosirii dronelor în cinema, fotografii aeriene, divertisment și chiar livrări de marfă, Google a prezentat o dronă-pilot care va livra colete în SUA. Mi-ar plăcea să văd la Brașov un mare producător în domeniu, măcar în cel civil, gen DJI. Deocamdată dronele civile sunt produse în mare parte în China, dar s-ar putea să facă pasul și către UE, Brașovul fiind un oraș la îndemână cu personal calificat și mână de lucru încă mult mai ieftină decât Occidentul.

Tesla_motors

2. Vehicule electrice. Tesla a creat un trend în America, cu vânzări record ale mașinilor sale 100% electrice cu autonomie mare. După succesul hibridelor Toyota cu gama Prius, toți marii producători auto au început să dezvolte modele hibride sau electrice. Dacă Tesla ar mai deschide încă o linie de producție după cea de la Tilburg – Olanda, ar fi fain ca aceasta să fie la Brașov. Ne-ar mai trece gustul amar lăsat de Land Rover-Jaguar care a preferat Slovacia în detrimentul Brașovului. Da, pentru asta ne-ar trebui alte chestii importante, gen autostradă spre Vest și aeroport.

Imprimanta3D

3.  Imprimante 3D. Imprimarea 3D este un proces folosit de câteva decenii în industrie, unde mai poartă numele de “prototipare rapidă”. Imprimantele 3D permit designerilor să producă într-un timp foarte scurt un prototip. Astfel, acesta poate fi testat şi remodelat rapid, fiind redus considerabil timpul necesar pentru a trece de la etapa de prototip la cea de produs finit. Imprimarea 3D este văzută ca tehnologia ce va aduce cea de-a doua Revoluţie Industrială, practic putem crea tot ce avem nevoie în casă, de la obiecte de plastic la mâncare. Acestea funcţionează într-un mod similar imprimantelor obişnuite, folosind în loc de cerneală diferite materiale (de la plastic la argint sau chiar la titaniu) pe care le «imprimă» în straturi succesive, construind astfel un obiect. Deja s-a construit prima casă cu ajutorul unei imprimante 3D-gigant și chiar primul pistol home-made. Cum imprimantele se vând deja ca bunuri de larg consum, s-a creat o întreagă dezbatere vis-a-vis de punerea lor în uz, tocmai din cauza faptului că pot fi folosite la producția de armament sau dispozitive explozive. Un român a construit deja prima imprimantă 3D 100% românească, pe sistem Delta. Cu ajutorul dispozitivului, a fabricat deja piese din materiale diferite. A reusit sa creeze roti functionale pentru masina de spalat, vaze complexe, si chiar suporti de far Jiva pentru motociclete Kawasaki, scrie yoda.ro. Ar fi ideal să avem o fabrică mare de imprimante 3D și la Brașov, un segment care va ajunge la zeci de miliarde de euro în anii ce urmează.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.