Ce aș importa din alte orașe mari din România la Brașov

SIBIU
1. Evenimentele culturale. Printre altele, ca efect al Capitalei Culturale 2007, pot enumera SibFest – Festivalul International de Teatru unde evoluează 3.300 de artiști din 72 de țări și care aduna peste 500.000 de turiști, Festivalul de Jazz. Înțeleg după o dezbarere pe Facebook că istoria Festivalului n-a pornit în 2007, ci hăt… în 1993. Echipa care face festivalul e cea a TNRS (Teatrul Național Radu Stanca Sibiu). Festivalurile de Jazz de la Sibiu (sunt două acum) sunt realizate de operatori culturali independenți. Târgul de Crăciun nu e chiar ca la Viena, dar e cel mai reușit din România.

 

ORADEA
1. Reabilitarea Centrului Istoric. Fațadele clădirilor istorice au intrat intr-un amplu proiect de reabilitare de câțiva ani. Pentru cladirile monument, Primaria Oradea acorda proprietarilor împrumuturi rambursabile pe 5 ani, fără dobandă și finanțează 20% din valoarea lucrărilor – proiectul tehnic și dirigenția de șantier – și facilitează obținerea autorizației de construire. În plus, proprietarii sunt scutiți 5 ani de la plata impozitului. Cei care nu își repară fațada sunt supra-impozitați – de trei ori mai mult ca restul.
2. Ideea lor de Smart-City. Au în plină dezvoltare o aplicație comună pentru toate instituțiile municipiului unde poți plăti taxe direct cu cardul, poți consulta baze de date online, iei avize, faci cam tot ce ai nevoie de pe telefon fără sa mai treci pe la ghișeu.
Pe lângă asta, dezvolta o aplicație de parcare inteligentă. Niște senzori (beaconi) sunt montați pe toate locurile de parcare publice din oraș și astfel poți sa afli în zona în care mergi ce parcare e libera și poți plăti direct din aplicație o ora de parcare înainte sa pornești mașina spre destinație, blocând locul plătit.

 

CLUJ
1. Concerte și evenimente de talie națională. Toată lumea știe de UNTOLD, Electric Castle (ăla e la Bontida, dar tot pe acolo), TIFF, etc. Practic toate trupele importante au bifat Clujul în ultimii ani.
2. Univesitatea. E pe locul 500 și ceva in lume. Numărul mare de studenți a fost atras de unele facultăți de renume din cadrul UBB. Excelența – calitatea articolelor științifice (neplagiate 😁) publicate în jurnalele internaționale de specialitate este și ea un mare plus. Efectul secundar este explozia prețului chiriilor în oraș.
3. Conceptul lor de Smart-City începe sa prindă contur in mai multe arii. “Catalogul electronic” lansat cu suportul Orange in unitățile de invatamant, au și ei o aplicație de parcare similară cu Oradea numita Cluj Parking, pe autobuze s-au montat beaconi care monitorizează calitatea aerului (ceva asemanator s-a implementat și la Alba Iulia).

CARANSEBEȘ
1. Iluminatul inteligent LED. Acest sistem va fi implementat și in Brasov în curând. Inovația constă în montarea pe stâlpi a unor senzori de mișcare și de lumina. Astfel, intensitatea luminii va crește sau va scădea în funcție de condițiile meteo și de trafic, realizându-se economii substanțiale la bugetul local. Poate surprinde prezența Caransebeșului în listă, mai ales ca e un oraș mic și mort economic, dar la ei se derulează proiectul. Din câte am aflat, proiecte asemănătoare există și la Alba Iulia, Cluj și Oradea.

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.