Care mai e populația Brașovului?

În 2011 s-a făcut un recensământ al populației la nivel național. Conform acestuia, județul nostru număra  549.217 persoane și era în scădere cu 14,6% față de anul 1992. Municipiul Brașov avea acum 6 ani un număr de 227.961 locuitori. Ieri și azi aflu că Direcția Județeană de Statistică dă niște cifre interesante:

  • populaţia judeţului Braşov, după domiciliu la 1 ianuarie 2017, a fost de 632650 persoane. Peste 83 de mii de persoane în plus la nivelul județului față de recensământul din 2011;
  • municipiul Brașov avea la 1 ianuarie 2017 o populație de 290.955 locuitori, cu aproape 63 de mii mai mult decât la ultimul recensământ.

Înțeleg că ultimul recensământ i-a cuprins doar pe cei găsiți acasă, nu cei plecați la muncă în străinătate sau prin alte părți care au buletin de Brașov. Direcția Județeană de Statistică spune că populația municipiului Brașov e în scădere, cea a comunelor din jur e în creștere. Poate că ar trebui ca să luăm mai în serios Zona Metropolitană și ea să devină o entitate reală, cu 4-5 sectoare care să cuprindă localitățile din jurul Brașovului, de la Predeal și Săcele până la Zărnești. Un pas important este unificarea rețelelor de transport și extinderea serviciilor RAT în toată această zonă.

Pentru integrarea mai rapidă a localităților e nevoie ca Guvernul să dea mai multă putere agențiilor metropolitane. Chiar dacă în timp asta înseamnă dizolvarea primăriilor comunelor și orașelor din zonele metropolitane în sectoarele componente. Și pentru asta îți trebuie curaj! Dacă ne uităm pe harta județului, vom constata că orașul Ghimbav este la fel de îndepărtat de centrul municipiului Brașov ca și cartierul Stupini. Cândva, cartierul Stupini a fost sat aparținător de comuna Bod. De ce nu ar putea deveni și Ghimbavul cartier al Brașovului în decursul a 4-8 ani, mai ales că dezvoltarea imobiliară le va uni într-o perioadă scurtă?

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.