Brașoveanul Jimmy Cornell, primul român care a navigat în jurul lumii

jimmycornell

Un marinar desăvârșit și autor de succes, Jimmy Cornell a navigat 200.000 de mile marine în toate oceanele lumii, inclusiv trei circumnavigații, precum și curse în Antarctica, Patagonia, Alaska, Groenlanda, Canada Arctică și ținutul Spitsbergen. Mii de marinari și-au îndeplinit visul lor de a naviga cu ajutorul cărților lui Jimmy Cornell, printre care și bestsellerul internațional ,,Trasee Mondiale de Croazieră”. Acum se află la cea de-a 7-a ediție, având 200.000 de exemplare vândute până în prezent, fiind una dintre cele mai vândute publicații nautice din lume. Fiind fondatorul întrecerii nautice de mare succes ARC Transatlantic Rally, Jimmy Cornell este creditat ca fiind cel care a conceput noțiunea de întrecerilor în larg  de distanță mare. În ultimele trei decenii, Jimmy Cornell a organizat 30 de competiții transatlantice, de cinci ori manifestațiile mondiale și o cursă în jurul lumii, cu peste 3.000 de bărci și 15.000 de marinari. Noua sa provocare vizează croaziere în Oceanul Atlantic și proiectul Blue Planet Odysseys întins în toată lumea. Blue Planet Odyssey este o rundă de evenimente mondiale care vizează creșterea gradului de conștientizare a efectelor globale ale schimbărilor climatice. Fiind preocupat pentru starea din ce în ce mai poluată a oceanelor, evenimentele se desfășoară sub egida “Oceanul, viitorul nostru”. În timpul călătoriei lor, sunt implicate programe de cercetare oceanografice și meteorologice sub auspiciile UNESCO-CIO și NOAA. Nicăieri nu sunt mai vizibilie consecințele schimbărilor climatice decât în ​​Pasajul de Nord-Vest al Oceanului Arctic. După o încercare nereușită de a traversa Pasajul de Nord-Vest în 2014, în 2015 a făcut o trecere de succes de la vest la est pe noul său vas Aventura. Conceput de el ca un ideal yacht de croazieră atât pentru Cercul Polar, cât și pentru navigația la tropice, yachtul Garcia Exploration 45 a castigat premiul Best Sail Boat 2015.

Cine este Jimmy Cornell?

De la portar la Ritz, la Radio BBC

Jimmy Cornell s-a născut la Brașov în 1940 cu numele de Dragoș Corneliu Cișmașiu – fiind fiul administratorului domeniului regal de la Săvârșin. A urmat gimnaziul la Honterus, unde s-a remarcat în echipa de rugby a orașului. I-a plăcut de mic și fotografia. După abdicarea regelui, tatăl său a fost arestat de comuniști și a murit la Penitenciarul Jilava în 1959. Dat fiindcă n-a avut origine sănătoasă, a fost exmatriculat de la Facultatea de Științe economice din București. A lucrat între timp pentru Buftea Film pentru a-și câștiga existența. La mijlocul anilor 60 cunoaște o turistă din Anglia, cu care se căsătorește, dar statul român cu greu îl lasă să plece din țară abia după vreo doi ani de insistențe ale guvernului britanic (1969). În acel an se mută la Londra și obține primul job ca portar la Hotelul Ritz. Radio BBC se afla în vecinătatea hotelului și printr-o împrejurare fericită ajunge realizator la o emisiune în limba română în 1970.

Cornell pe Blue Planet Odysses
Cornell pe Blue Planet Odysses

Expedițiile din toate oceanele lumii

BBC-ul îi sponsorizează prima expediție pe mare în anul 1975, numită Aventura I. Expediția a durat 6 ani, timp în care a parcurs 68.000 de mile marine (aproape 126.000 de kilometri) pe care i-a parcurs cu cei doi copii după el (Doina și Ivan). A vizitat peste 70 de state unde a realizat sute de reportaje pentru BBC. Atunci s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea și cu regele Taufa’ahau Tupou IV, șeful statului Tonga.

În 1989 pornește în cea de-a doua expediție, Aventura II. Realizează o circumnavigație globală, iar în 1992 ia parte la prima competiție de yachturi în jurul lumii.

În 1998 organizează a treia expediție, Aventura III. Ajunge în Antarctica în 1999, iar în de acolo pornește spre celălalt capăt al lumii,  spre Alaska, peste cercul polar de nord ajunge în Groenlanda, British Columbia și de acolo a pornit spre Mediterana. În 2001 pornește în a treia circumnavigație globală pe care o termină în 2006. În total a navigat mai mult de 200.000 mile marine în toate oceanele lumii, incluzând trei circumnavigații globale, două incursiuni în Antarctica și două în Oceanul Arctic.

În scrierile sale, Jimmy Cornell a decis să abordeze diferite aspecte ale navigației de croazieră în largul oceanelor într-un mod sistematic, efectuând sondaje ample de croazieră cu marinari în toate oceanele lumii, care se ocupă de fiecare aspect al incursiunilor lungi. Reputația lui Jimmy Cornell ca scriitor de specialitate pe teme de croazieră a fost consolidată prin publicarea în 1987 a lucrării Rutelor Mondiale de Croazieră, care a devenit un best-seller internațional, fiind fost tradusă în franceză, germană, spaniolă și italiană. A ajuns la a șaptea ediție și s-a vândut în aproape 200.000 de exemplare, fiind una dintre cele mai bine vandute publicații nautice din lume. Jimmy Cornell este autorul a 16 cărți, care au fost traduse în mai multe limbi: franceză, germană, italiană, spaniolă, maghiară, română și japoneză. În 1986 Cornell a lansat și a organizat ARC (Raliul Atlantic pentru Crucișătoare), din Insulele Canare până în Caraibe. Ca urmare a succesului primei runde a ARC, a fondat Cruising Club World, care este specializată în evenimente de navigatie internaționale. Între 1986 și 2000, Jimmy a organizat cinci raliuri mondiale, America 500 Columbus anniversary rally în 1992, Hong Kong Challenge în 1996, precum și evenimentul anual al ARC de travesare a Atlanticului.  Jimmy a suscitat interesul publicului larg pentru competițiile nautice, dar și-a încetat activitatea de organizator de evenimente în anul 2000.

Proiectul cel mai ambițios al lui Jimmy Cornell a fost campionatul mondial de yachting Odiseea Millennium  care a început în august 1998, pentru a sărbători noul mileniu. Acest campionat a fost sponsorizat de Guvernul Regional al Insulelor Canare, s-a terminat la Roma în aprilie 2000, atunci când a fost adusă flacăra aprinsă flacăra mileniului de la Ierusalim ce fusese purtată de yachtul lui Cornell prin toată lumea și predată Papei Ioan Paul al II. Cincizeci de iahturi au navigat în Millennium Odiseea, făcându-l cel mai mare evenimet nautic organizat vreodată în jurul lumii.

Lucrări

În decembrie 2000, Jimmy Cornell a lansat www.noonsite.com , un site dedicat navigatorilor de yachturi de distanțe lungi. Site-ul conține informații practice cu privire la toate națiunile maritime ale lumii și este considerat o sursă esențială de informații de către mii de marinari de croazieră și atrage în medie peste un milion de click-ri pe luna. În 2007, Jimmy a scris și a publicat o altă lucrare A Passion for the Sea, Reflections on three Circumnavigations – Pasiuni pentru Mare,  Reflecții asupra Celor Trei Circumnavigații. Cartea se bazează pe cunoștințele vaste de ieșiri în larg ale lui Jimmy Cornell, care se întind pe mai mult de trei decenii și cele trei circumnavigații. Cartea se ocupă de toate aspectele esențiale ale croazierelor lungi  și fiecare subiect specific este tratat într-o manieră informativă, fiind susținute de unele exemple elocvente din ampla experiență practică a autorului. În România a publicat o singură lucrare în 1997 , intitulată “Primul român care a navigat în jurul lumii”.

Surse:

http://cornellsailing.com/about-us/jimmy-cornell/

Facebook Comments Box

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.