Bătaia-i ruptă din Rai!

Dacă 2 octombrie a fost Ziua Nonviolenței, ieri aș fi putut să cred după cele văzute că toți sărbătoresc în jurul meu Ziua Violenței și a Lipsei Bunului Simț. Tocmai ce plecam de la țară și vedeam pierzându-se în urmă un căruțaș ce-și stâlcea calul din bătaie doar pentru că simțea că mai are doar câțiva metri până la asfalt, iar istovitul animal nu mai avea putere să scoată atelajul din noroi.
În drumul meu spre munte am călătorit cu un șofer care se nimerise să-l știu din vedere. Omul destul de troglodit, și cum nu aveam o paletă largă de subiecte de abordat, își incepe el o teorie destul de grosolană la capitolul femei. Dau curs discuției, cu bucuria că nu-mi aberează despre fotbal și mă scutește de manele tot drumul. Bucuria devine rapid umbrită de concluzia lui de-a dreptul magnifică: ,, dom’le, femeia trebuie bătută la timp! dacă n-o bați, așa-ți trebuie, că te ia de prost!” Halucinat de ce aud, replic și eu, doar, doar i-oi înțelege logica: ,,Păi de ce s-o bați dacă nu ai motiv?” el: ,, de-aia, dacă nu face atunci, s-o bați ca să te știe de frică, așa preventiv, să nu se apuce să-ți iasă din cuvânt!” Deci omul ăsta credea cu tărie în ce spunea, terminase și o facultate mai obscură (deși vorbea dezacordat, dar orice-i posibil la noi!), nu are cazier și trăiește printre noi. Și dacă vreți să știți dacă și-a incurcat cineva viața cu el, ei bine DA!!! Are și nevastă. Nu știu cu ce frecvență o bate, dar e clar că o face.
Am mai purtat noi și alte conversații în care am încercat să mai aflu câte ceva de viața lui, și mai bine tăceam. Ăsta era votantul tipic băsescian, intolerant, idiot, by the way – în 2000 îl votase pe Vadim. Mi-a revenit apoi în minte și filmulețul cu pixelul albastru, și mă gândeam ce părere și-o fi făcut despre Prezident că l-a scalpat pe copilul ăla. Probabil că dacă era lângă marinar, îl îndemna să-i mai ardă una.
Și ca să fie treaba treabă și omul cu o fărâmă de gentilețe, odată ajunși în Brașov, mă oprește să cobor chiar lângă o stație de taxi. Până să iau taxiul, mi se perforează timpanele instant de la țipetele unui copil care primește palme rapide peste față și peste fund de la un adult căruia cred că-i striga ,, Tată, nu mai da!” Era cu mașina oprită cam la vreo 50 metri de mine și până m-am dezmeticit nu știu ce l-a mai enervat pe dementul de părinte, că s-a mai napustit iar la el cu o serie de palme. Am strigat la nebun să nu mai dea în el, iar idiotul îmi răspunde gâfâind și foarte violent: ,, Ce vrei și tu mă? ce te bagi tu? e al tău? ia mai du-te… că poate te iau și pe tine la o serie!” Toată scena e întreruptă de un taximetrist care îmi ia apărarea, îl înjură și el din străfundul ficaților și mă întreabă dacă merg cu el. Și acum îmi răsună plânsetele alea disperate ale copilului ăla. Alt idiot care credea că are drept de proprietate asupra unei ființe. Și taximetristul meu se întreba pe bună dreptate cu ce ar fi putut să-l supere atât de tare un copilaș ce nu avea mai mult de 4-5 ani. Complexați sexual sau frustrați ai traiului greu de zi cu zi, dacă vă prind că vă vărsați năduful pe ființe fără apărare, jur că o să sun la Poliție data viitoare! Și-așa îmi reproșez că nu am făcut-o ieri. Am trecut cu vederea după ce am încercat anemic să iau atitudine. Mi-am dat seama că sunt și eu român. Că răbdăm multe nedreptăți, fără să ne apărăm, că ni se activează doar instinctul de conservare și atât. Că ni se comit mii de nedreptăți și ni se aruncă oale întregi de lături în cap și noi răbdăm în loc să protestăm. Pentru că unii-s bestii și unii prea docili!
Mă întreb ce dracului or fi învățat toți ăștia care se uită la Știrile de la Ora 5 cu o curiozitate insetată, vecină cu masochismul… Probabil se privesc în oglindă și mor de râs că ,,numai proștii ăia ajung la tv și la pușcărie”.

Facebook Comments Box

10 comments

 1. să nu ţi-o iei şi tu data viitoare. Dar să baţi un carcalac din ăsta nu are preţ. Eu i-aş da fără sentimentul vinovăţiei, gîndindu-mă că dînd în el, spăl păcatele celor mulţi şi proşti ca el. Îl fac un soi de mîntuitor. Sau ţap ispăşitor caz în care nu sunt cu nimic mai presus decît el.

  Mai bine chemi poliţia.

 2. Nu prea ai ce face in fata acestor oameni. Daca chemi politia risti sa escaladezi conflictul, si sa il faci pe bietul copil sa isi ia si o bataie pentru ca a fost chemat tata la politie. Atat timp cat nimanui (dintre oficiali) nu le pasa, iar politia spune ca nu se baga in “certurile de familie” e trist pentru acesti copii.

  Ingrijorator e ca si multe femei considera ca “femeile trebuie batute”.

 3. Pe mine,sincer, tot violenta impotriva necuvantatoarelor ma infioara mai mult. In ultimele zile am citit despre atatea atrocitati asupra animalelor incat imi e sila de bipezii care fac umbra pamantului si trebuie sa-i numesc pe ei “animale”. Pt copilul ala vroiai sa suni la politi, dar pt cal ai fi sunat la protectia animalelor?

 4. Violenta domestica predomina in familiile mai fara educatie.
  @Raluca
  Sa nu confundam omul cu animalul.
  Daca esti pusa in situatia de a salva fie un copil, fie un animal, ce ai alge?

 5. Cumplexaţii sunteţi voi, tu şi taximetristu’. Ce credeţi că aţi rezolvat, afară că micuţul are acum şi un vocabular extins? Ori te bagi, ori deloc. Decât aşa, într-o doară, mai bine nu. Violenţa naşte violenţă, dacă-i rupeai lu’ ăla un picior rezolvai poate ceva, altfel nu. Desigur întâmplarea poate fi imaginară.
  Caii e normal să-şi ia bice pe spinare. Voi care mergeţi cu autobuz şi taxiu nu ştiţi, calul poate să te omoare sau să omoare pe altu’ dacă nu e stăpânit, nebătut NU ARE CUM să trăiască, ar lua-o pe arătură instant, l-ar lovi o maşină, ar cade căruţa pe el. (cădea). Că unii dau cu paru’ sau cu lopata e altceva, atunci e grav.
  Oricum … slabă povestea, violenţa va fi mereu, vezi liceanul ucis la Craiova, decât să te lamentezi mai bine lupţi împotriva ei cu adevărat.

 6. @Jimmy
  Daca ai interveni cu violenta impotriva violentei in orice imprejurare, ar insemna ca esti justitiar. Si din cate stiu eu justitiarii sunt in afara legi, plus ca in Romania nu prea am auzit de asa ceva(justitiari).

 7. Mai sunt şi din ăştia… 🙂 Îşi mai ia câte unul o bătaie pe întuneric şi nimeni nu ştie nimic (pentru că toată comunitatea în urăşte), mai există şi oameni suficient de impunători care să oprească un conflict fără să intervină fizic, dar tot mai rar. De ce? De teamă că lumea e tot mai rea şi legea e tot mai bună cu răii. Fostul preşedinte Iliescu susţinea cândva că ar trebui să sărim toţi pe hoţii de buzunare pentru că e clar că nu piţi pune un poliţist în fiecare loc şi să-i “urechem”, spunea dumnealui.

 8. “Mi-am dat seama că sunt și eu român. Că răbdăm multe nedreptăți, fără să ne apărăm, că ni se activează doar instinctul de conservare și atât.”
  Suna urat, dar e adevarat. Trecem pe langa ei. Ma gandesc: sunt femeie, daca ma bag sa ii atrag atentia ma lipeste de zid, pana chem politia o sa mai fiu doar eu aici, poate fac mai mult probleme… Am fost si eu agresata. Luata si zguduita si tarata de incheietura. Eram intr-o rochie lunga, ma impiedicam si cadeam. In jur erau doar oameni cunoscuti. “Prieteni”. N-a intervenit nici unul. Nu am rupt-o doar cu persoana in cauza ci si cu ei toti.
  Trebuie sa ne ascutim intoleranta. Nu doar unul sau doi oameni, ci toti. Daca nu le atrage nimeni atentia, li se va parea normal sa continue. Si atunci?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.