Amintirile Brașovului, partea a-III-a: Honterusfest

Honterusfest2

Honterusfest este cea mai mare sărbătoare a sașilor din Țara Bârsei, cândva fiind manifestarea emblematică a orașului și a liceului de limbă germană Johannes Honterus. În 1897 Brașovul avea 30.739 locuitori, din care: 10.441 unguri, 9.758 români, 9.578 germani, deci cam o treime din populație. În 1930 populația orașului Brașov era de 59.232 de locuitori, dintre care 23.269 maghiari (39,3%), 19.372 români (32,7%) și 13.014 germani (22,0%).

Prima ediție a Honterusfest a avut loc la 30.07.1845, cu prilejul celebrării a 300 de ani de la înființarea liceului de către umanistul Johannes Honterus. Inițial, a fost conceput ca un festival școlar, fiind fost dezvoltat în următoarele decenii ca un eveniment anual la care lua parte toată comunitatea săsească din Țara Bârsei (Burzeland).

Cu ocazia evenimentului aveau loc parade, fanfarele erau special pregătite din comunitatea săsească, se organizau jocuri și concursuri pentru copii. Startul se dădea din curtea liceului și se pleca pe jos până la izvorul Honterus din zona Dârste unde se țineau discursuri. Tot de Honterusfest avea loc cel mai mare festival săsesc al berii. Istoricii nu consemnează că ar fi fost vorba despre Oktoberfest…

Honterusfest1

Festivalul a fost interzis în perioada comunistă, ultima ediție având loc în 1939. Prin 1979-1980 s-a încercat resuscitarea sărbătorii, dar autoritățile comuniste au rămas ferme, reducând toate evenimentele comunității săsești la un ,,festival al costumelor populare din Țara Bârsei”. Acesta avea loc în Noua, la sfârșitul anului școlar și reunea reprezentanții tuturor etniilor conlocuitoare din Țara Bârsei care îți etalau costumele populare în spectacole de dans, muzică și specialități culinare.

Aceste manifestări au deranjat oricum regimul naționalist-comunist al lui Nicolae Ceaușescu și trepădușii săi locali, oficialitățile renunțând la sărbătoare pe motiv de reducere a cheltuielilor.

Honterusfest a reînviat în 1992, fiind sărbătorit în fecare an la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, în funcție de starea vremii. Honterusfestul contemporan nu mai are dimensiunile și importanța din trecut, din cauza faptului că etnia germană nu mai este la fel de numeroasă. Fanfara Burzeland a rămas la datorie, fiind prezentă de fiecare dată la eveniment.

Traseul evenimentului este schimbat, datorită dezvoltării orașului nu se mai merge în zona Noua-Dârste, ci în Poiana Mică. După parada claselor, fiecare elev primește un covrig și încep întrecerile sportive între clase: trasul sforii, fotbal, mersul pe picioroange. Manifestările sunt organizate de Asociația Pro Honterus

Foto: orasulmemorabil.ro

Surse:

brasovultau.ro

monitorulexpres.ro

traditionen.evang.ro

Facebook Comments Box

One comment

  1. cred ca e o confuzie la mijloc- sarbatoarea din Mai- denumita “Maialul” nu e aceesi cu ce e prezentat mai sus.- Maialul era un fel de serbare de sfarsit de an scolar cu intreceri sportive, dedicata elevilor; nu implica toata comunitatea .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.