Amintirile Brașovului, partea a II-a: Cinematografele

Brașovul a fost primul oraș din Transilvania (și primul de pe cuprinsul actualei Românii) unde s-a proiectat un film, la 5 decembrie 1896, în vila Kertsch. Se întâmpla la doar un an de la premiera mondială. Vila Kertsch a fost bombardată de aviația americană în 1944, iar în 1970 ea a fost demolată în întregime pentru a face loc Modaromului.  În 1898, arta filmului intrase deja în atenţia investitorilor braşoveni şi astfel acum apare cinematograful „Apollo-Bioscop”, în care rulau două scurt metraje ale lui Lumière, iar în anul 1901, în Promenada de jos a Braşovului, a fost construită o hală de lemn pentru un cinematograf.

În perioada interbelică și mai apoi, în perioada comunistă, s-au înființat mai multe cinematografe în orașul de sub Tâmpa.. Au apărut astfel Cinema Astra, Popular, Patria, Modern și Cosmos. Au fost închise pe rând, începând cu anul 2000.

Cinema ASTRA

astra1920

Cinema Astra se afla vis-a-vis de Casa Armatei, lângă AJOFM.  El a fost reconstruit pe temelia vechiului cinematograf „Apollo-Bioscop”, fiind inaugurat cu mare fast pe 1 decembrie 1927. Programul manifestărilor acelei zile, ne spune presa, a inclus un Te Deum în biserica din Cetate, o sfeştanie oficiată de 7 preoţi, printre care protopopii Iosif Blaga şi Ion Hodârnău, discursurile unor personalităţi ca Axente Banciu – preşedintele ASTREI Braşov, Ion Minulescu – Director General în Ministerul Cultelor şi Artelor, ca reprezentant al ministrului Al. Lapedatu.35 La actul inaugurării a asistat „un public numeros”. Printre filmele rulate la cinematograful „Astra” sunt și două filme documentare româneşti: Voiajul navei şcoală «Mircea» în Arhipelag şi Mediterana în vara anului 1926 şi Înmormântarea regelui Ferdinand I, precum şi filme clasate în Registrul Naţional de Film de Biblioteca Congresului S.U.A. ca fiind „cultural, istoric sau estetic semnificativ”.

reclama film

Sala Teatrului-cinema nu a găzduit doar filme, ci şi spectacole de teatru, de cabaret, de operă şi de operetă, concerte ale unor artişti sau trupe din ţară54 şi din străinătate, spectacole şcolare, conferinţe.

cinema_astra_anunt Prin prisma reparaţiilor şi investiţiilor asupra imobilului, a faptului că în sala de teatru-cinema s-a proiectat un număr relativ mare de filme, că pe scenă s-au jucat piese de teatru, spectacole de operă sau serbări şcolare, se poate spune că sala de cinema de pe str. Lungă nr. 5, Braşov, a devenit „prima” sală de reprezentaţii din Braşov şi că se justifică astfel, pe deplin, cuvintele din „Gazeta Transilvaniei” din anul 1927: Vechiul teatru „Apollo” nu se mai recunoaşte astăzi. „Astra” l-a întinerit şi nobilitat făcându-l demn de „Societatea pentru cultura şi literatura poporului român”. Activitatea meritorie a societăţii culturale în conducerea cinematografului a fost recunoscută şi la nivelul guvernului României care, prin Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, a trecut imobilul în proprietatea Societății ASTRA în anul 1934.

După anul 2000, RADEF a închiriat spațiul cinematografului șefului revoluționarilor brașoveni, Dorin Lazăr Maior care a transformat locația în club de fițe. Pe rând, aici au funcționat cluburile Theater și Moose. Clădirea a fost în litigiu între 2009 și 2012, când RADEF a iniţiat un proces pentru rezilierea contractului de închiriere şi de evacuare a firmei lui Maior. Între timp, Maior nu e de găsit de autorități, deși în târg se zvonește că ar trăi liniștit sub soarele dogoritor din Dubai.

Cinema-Astra-2

Din august 2014, cinema Astra a fost închiriat de un investitor privat care inițial l-a transformat în bar, apoi l-a lăsat în paragină, deși se obligase să-l modernizeze. În iulie 2015, primăria a anunțat că până la finele anului se vor executa câteva reparaţii în regim de urgenţă atât la faţadă, cât şi la acoperiş, astfel ca să se stopeze degradarea imobilului.

Cinema Popular

Brasov - Royal 2013 - 5

A fost inaugurat în anul 1925 și închis în 2002, având locația pe strada Mureșenilor. Era renumit în Brașov pentru proiecțiile de filme străine alese. Rulau câte 2-3 filme pe zi, iar seara se organiza Bingo. Între timp, a ajuns o ruină, iar spațiyk fost închiriat în luna octombrie a anului trecut, pentru un tarif de 3 euro/metru pătrat. Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza licitaţiei de închiriere, firma privată care a închiriat acest imobil va trebui să efectueze lucrări de reabilitare, estimate la 1,4 milioane de euro.

Cinematograful Patria

patria-2-2_0

A fost dat în folosință în 1962 sub denumirea de ,,Partizanul Roșu, vis-a-vis de fabrica de textile cu același nume. Sala avea o capacitate de 600 locuri, fiind uriaşă în raport cu cele existente atunci, beneficia în premieră de ecran şi sistem de proiecţie panoramic, de sonorizare stereo, tratamente acustice ale finisajelor interioare, minibar în foaier şi un aspect estetic deosebit, în stil modernist internaţional. Şef de proiect a fost reputatul arhitect braşovean Ara Ereţian, ce trăieşte şi astăzi ca pensionar octogenar în Germania. Lucrarea sa a fost una dintre cele mai îngrijit realizate, întregind ansamblul de blocuri ce fusese ridicat cu un an înainte în preajma fabricii de stofe, după cum scria prinbrasov.com

Stadiu-lucrari-Filarmonica-Foto-Nikon-3

În anul 2013 a fost transformat în Filarmonica Brașov după o reabilitare capitală. Din aprilie 2014 a reînceput proiecția filmelor într-o sală de 72 de locuri.

Cinema Modern

Brasov - Modern 2013 - 3_0

A fost construit pe Bulevardul Griviței prin anii ’70. A fost ultimul cinematograf închis din cele vechi, în anul 2010. Acest cinematograf funcționa inițial cu 3 săli, într-una rulând doar filme de animație. Pe vremea studenției mele, într-una din săli funcționa clubul Bulevard, unde trăgeau studenții de pe Colină. Era berea ieftină!

Cinema Cosmos

Cosmos

A fost construit tot prin anii ’70. După anul 2000 Cinematograful Cosmos din Brasov s-a dovedit o afacere extrem de profitabila pentru societatea “Pimen” SRL. Dupa trei ani de procese, firma a obtinut binecuvantarea instantei sa cumpere sala in 2005. Pretul: 59.000 de euro. Cam cat costa o garsoniera in zona centrala a Brasovului. Imobilul este situat in cel mai frumos cartier din oras si are o suprafata de 400 de metri patrati. Norocoasa, societatea a dat bani de o garsoniera si si-a cumparat o cladire centrala. Astfel, cinematograful Cosmos a fost transformat in discoteca “No problem”. Firma “Pimen” a reusit sa faca inca o afacere buna cu RomaniaFilm: a inchiriat cinematograful Dacia din Constanta cu 1.048 de euro si l-a subinchiriat altor societati cu 5.000 de euro

, scria România Liberă citată de brasovnews. Din No Problem s-a transformat in Blue Sensations si a funcționat sub acest nume vreo 2 ani. Apoi a devenit supermarket BILLA.

Surse:

Click to access baciu2013.pdf

http://www.salvatimareleecran.ro/lista-cinema-judete/3

Foto: orasulmemorabil.ro, bizbrasov.ro

Facebook Comments Box

4 comments

  1. Modaromul a fost construit in 1967, nu in ’70
    Modernul a fost construit in anii ’80, de fapt toate blocurile de pe Grivitei au fost construite in acei ani, chiar spre sfarsitul deceniului, ’86-’88

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.